Dôležitosť ergonomickej stoličky nie je len výmysel

Štvrtok, 18.04.2024 10:30 redakcia
Správy pre študentov

Časom prídeme na to, že naši rodičia mali pravdu. Študentský život je naozaj krásny, hlavne počas strednej školy. Niektorí si ho predĺžia a tú krásu si užívajú ešte chodením na univerzitu. Bez ohľadu na mesto, odbor či dobu štúdia, tieto roky majú jednu vec spoločnú. Hodiny sedíme a tlačíme učivo do našich hláv.

Mnohí z nás sa knihám venujú poobede, iní od samého rána a nájdu sa aj takí, ktorí keď nestíhajú, študujú na úkor spánku. Čítanie, písanie poznámok a hlavne hlboké sústredenie si vyžadujú podporu v podobe správneho sedenia. Nie je to iba o technike, ale aj ergonómii a vo vyššom veku sa nám chrbtica dozaista poďakuje svojim bezbolestným fungovaním.

Dôsledky nezdravého sedenia (nielen) pri štúdiu

Naše telo nie je uspôsobené na tak dlhé a neustále sedenie. Reaguje často bolesťami krčnej chrbtice, hlavy a svalov. Zhoršuje sa krvný obeh, sústredenie a pokiaľ sa pokrúteným sedením zatlačí na platničku, koledujeme si o ďalšie zdravotné problémy. Preto každý študent by mal zvážiť prítomnosť ergonomickej stoličky a podporiť tak seba a zlepšiť svoj výkon. Žiadne sedenie s nohou cez nohu, podopieranie brady rukami či vyložené nohy na iných predmetoch.

Bežné stoličky môžu lákať nižšou cenou alebo hýriť farbami, no určite nespĺňajú zdravotné kritéria. Najviac ohrozené sú kríže, ktoré nesú celú našu váhu. Nerovné sedenie sťažuje dýchanie a mozog sa tak neprekrvuje. Sedenie v kŕčoch, rozmýšľajúc nad skúškami, potrápi nejeden sval a nerv, a tak si líhame s migrénou do postele. Tabletky od bolesti zaberajú síce rýchlo, no utlmujú o to rýchlejšie a postaviť sa pred profesora značne nesústredený nebude za tú najlepšiu známku. Lepšou voľbou je preto investícia do ergonomickej kancelárskej stoličky.

Na akých parametroch záleží?

Ergonomická stolička sa musí dokázať adaptovať každému telu. A na to musí byť konštrukčne stavaná. Nesmie chýbať nastaviteľná opierka hlavy v rámci výšky a sklonu a opora krčnej chrbtice. Samozrejme, výškovo nastaviteľné operadlo chrbta a podrúčky, bedrová opierka a hĺbkovo nastaviteľné sedadlo. Veľkým plusom je dvojdielne operadlo, ktorého každá časť sa pohybuje do strán, čím sa stolička dokáže prispôsobiť ešte viac štýlu sedenia aj po dlhých hodinách.

Zdravotná stolička dokáže predchádzať aj stuhnutiu svalstva tým, že ho udržuje aktívne. Nazýva sa to dynamické sedenie, ktoré dosiahneme za využitia synchrónnej mechaniky. Sedadlo sa zdvihne tým viac, čím viac sa oprieme. Spravte niečo viac pre svoje zdravie a budúcnosť. Všetko, čo potrebujete pre zdravé sedenie, nájdete TU.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.014 s.