Sloboda... (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: xara (17)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.04.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 209 slov
Počet zobrazení: 80
Tlačení: 10
Uložení: 9

Sloboda... (Úvaha)

Poznali tento pojem aj naši starí alebo prastarí rodičia? Zhoduje sa vnímanie slobody v súčasnosti s tým, čo bolo v minulosti? Na tieto otázky nie je možné odpovedať jednoznačne, ale dovolím si povedať, že pre našich starých rodičov určite neznamenala sloboda to, čo znamená pre nás. Poznali ju vôbec? Myslím že nie.

Netvrdím, že starí rodičia alebo generácia našich starých rodičov nemohla chodiť von, zabávať sa slobodne s kamarátmi a priateľmi, ale z ich rozprávania som sa dozvedela, že nemohli vyjadriť svoj názor, museli počúvať len určitý druh piesní, často nemohli pracovať tam, kde chceli, pokiaľ im to režim nedovoľoval.

V minulosti si ľudia nemohli dovoliť slobodne cestovať, spoznávať krajiny, ktoré ich fascinovali, nakupovať v zahraničí. Boli kontrolovaní a keď nerobili veci, ktoré prikazoval niekto iný, mohli byť dokonca uväznení, zbavení slobody. My si takéto veci nevieme predstaviť. A ani nechceme...

Slobodný človek je ten, ktorý nie je závislý od niekoho iného, môže sa rozhodovať podľa vlastných myšlienok a názorov. Sloboda neznamená len to, že si môžeme robiť a hovoriť, čo sa nám zachce, ale musíme si uvedomiť, že za rozhodnutia musíme niesť aj zodpovednosť. Stáva sa, že nezodpovednosť prináša človeku aj stratu slobody, na čo by každý z nás mal myslieť pri každom rozhodnutí.

Slobodu by sme si mali vážiť, lebo nie vždy bola samozrejmosťou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu