Čo pre mňa znamená sloboda?

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: xara (17)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.04.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 304 slov
Počet zobrazení: 76
Tlačení: 11
Uložení: 11

Čo pre mňa znamená sloboda?

Slovo „sloboda“ nie je len slovom a je súčasťou viacerých oblastí nášho života. Veľa ľudí z môjho okolia je presvedčených, že byť slobodný znamená, že si môžeme robiť, čo chceme. Podľa môjho názoru to nie je pravda.

Sloboda je synonymom veľkej zodpovednosti. Robím si síce, čo chcem, ako sa rozhodnem ja, ale,... ale za svoje slobodné rozhodnutia ponesiem aj následky. Sloboda znamená správne sa rozhodnúť, ale zároveň nebyť nútený správne sa rozhodnúť.

Ak dodržiavam zákony, obmedzujú ma zákony. Ale mám možnosť voľby – môžem sa slobodne rozhodnúť ísť proti zákonu, práve tu sa ukazuje moja sloboda. Nie je som presvedčená o tom, že existuje absolútna sloboda. Keď si človek vezme lásku, ide tiež o určitý druh závislosti, v niektorých prípadoch neslobody. Ak sa s niekým zosobášim, stávam sa na ňom závislým. Ale túto závislosť si môžem slobodne vybrať.

Aj kresťania. Podľa Pána Boha máme konať dobro a budeme šťastní. Ale nemusíme. Môžeme byť šťastní, konať dobro, mať čisté svedomie alebo sa rozhodneme ísť inou cestou. Môžeme byť „nezávislí“, robiť si, čo chceme, piť alkohol, brať drogy, a tým sa vlastne staneme závislými na alkohole, drogách, a teda aj peniazoch alebo doktoroch.

17. novembra 2019 oslávime 30. výročie skutočnej slobody. Predtým sme boli ľudovo-demokratická republika, čiže sme boli podriadení diktatúre. Nikto nesmel počúvať to, čo chcel, pracovať tam, kde sám chce, mať to, čo chce...ani mať vlastný názor. Všetci sa „mali dobre“, „všetci boli zamestnaní“, ale iba tí, ktorí vyhovovali komunistickému režimu a nedovolili si oponovať. V tom prípade svoju slobodu strácali, boli mučení, ničení systémom, čo je v našom ponímaní nepredstaviteľné a nepochopiteľné. 

Často počujem vyhlásenia ako napríklad: „...nemali by o všetkom rozhodovať v parlamente“, „nemali by sme žiť len podľa nariadení z ministerstiev“. Ale kto si tieto systémy volí? No predsa MY, slobodní ľudia.

Môžeme, ale nemusíme. My chceme. A v tom spočíva naša skutočná sloboda.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu