Netradičná dovolenka na Slovensku plná krásy a pokoja, to sú naše Poloniny

Pondelok, 30.10.2023 13:00 redakcia
Správy pre študentov

Mnohými Slovákmi stále neobjavený kút našej krajiny. Vycestovať na severovýchod sa ale určite oplatí. Poloniny totiž ponúkajú množstvo rozmanitých cestovateľských zážitkov.

Mnoho z vás určite o Poloninách počulo. Učili sme sa o nich v škole, najviac rezonuje ich umiestnenie na zoznam Svetového prírodného dedičstva UNESCO či fakt, že sa oslovujú aj ako jediný prales na Slovensku. Čo sa však oplatí vidieť pri ich návšteve?

Neskutočné turistické zážitky ocenené aj UNESCO

Máte chuť spoznať jedinečnú časť našej krajiny? Dovolenka na Slovensku môže byť aj svojim spôsobom netradičná a jedinečná. A hlavne pokojná bez návalu ostatných turistov. Poloniny ukrývajú mnoho prekvapení. Vzhľadom na ich jedinečných živočíchov a rastliny tu ale platí vysoký stupeň ochrany. Pre vás to znamená povinnosť pohybovať sa len po značkových chodníkoch, to platí aj o cyklistoch. Na svoje si prídu hlavne vyznávači turistiky. Veľmi populárny je náučný chodník Ulič, ktorý vedie pohorím Nastaz.

Za najkrajším výhľadom v širokom okolí si ale „vyšliapte“ na Rabiu skalu. Poznávacím znamením po ceste bude sedemmetrová drevená socha Medovej baby na počesť Žofie Maťašovskej, preslávenej včelárky. Opis výhľadu je úplne zbytočný, to proste musíte vidieť. Odtiaľ môžete pokračovať po hrebeni na vrch Ďurkovec či Čierťaž, ktoré tiež výhľadmi nešetria. Pre náročnejších odporúčame túru do Sedla pod Ďurkovcom z obce Runina. Krásne poloninské lúky, ktorými po ceste prejdete, vás určite nabijú pozitívnou energiou. Ak vám nebude stačiť relax v prírode a naozaj potrebujete oddýchnuť, vydajte sa za tmou na Čeriny. Ide o súčasť parku tmavej oblohy, kde vládne takmer prirodzená nočná tma

Viac na východ sa na Slovensku už nedá

V Poloninách sa nachádza aj mimoriadne zaujímavý geografický bod. Konkrétne ide o najvýchodnejší bod Slovenska, ktorý je považovaný za akúsi cestovateľskú klasiku tohto národného parku. Trasa vedie z obce Nová Sedlica na vrch Kremenec. Zaberie vám to približne štyri hodiny, no poteší aj dušu turistov. Nachádza sa totiž uprostred krásnych bukových pralesov. Nehľadajte ho ale priamo na vrchole Kremenca, je situovaný asi 150 metrov nižšie. Ide aj o hraničný trojbod Slovenska, Ukrajiny a Poľska. Je označený masívnym hraničným žulovým kameňom označeným názvami jednotlivých štátov. V tomto prípade vám odporúčame prespať v obci Nová Sedlica či Uliči, kde nájdete nie jeden útulný a hlavne rodinný apartmán. Ľudia sú tú dobroprajní, očakávať môžete naozaj domácu starostlivosť podporenú miestnymi nepokazenými tradíciami.

Vzácne drevené chrámy a kostolíky nie len pre veriacich

Nie len pre veriacich odporúčame obrovský miestny klenot. Teda nejde o jeden, nájdete ich tu viacero. Bavíme sa o drevených chrámoch kostolíkoch či cerkvách. Mimoriadne vzácne a unikátne rusínske sakrálne stavby považujeme za jedinečné kultúrne dedičstvo severovýchodu. História väčšiny z nich siaha do 17. a 18. storočia. Zaujímavým faktom je aj ich technika stavby, keďže viaceré z nich boli postavené bez nutnosti využitia jediného klinca. Čakajú vás bohato zdobené interiéry s dominantným ikonostasom či autentická architektúra. Zachovali sa však už len v deviatich obciach a sú vyhlásené za národné kultúrne pamiatky.

Pre fanúšikov bicyklov máme dobrú správu, spája ich totiž Cyklistický chodník ikon. Ide o tri Chrámy sv. archanjela Michala (grékokatolický - Uličské Krivé, pravoslávny – Ruský potok, grékokatolícky – Topoľa), Chrám sv. Juraja (grékokatolícky – Jalová), Chrám sv. Jána Krstiteľa (gréckokatolícky – Kalná Roztoka), Chrám Nanebovstúpenia Pána (gréckokatolícky – Šmigovec), Chrám sv. Bazila Veľkého (gréckokatolícky – Hrabová Roztoka), Chrám sv. Mikuláša (gréckokatolícky – Ruská Bystrá) a Chrám sv. archanjela Michala (gréckokatolícky – Inovce).

Ich fotky obleteli svet a neraz ich nájdete aj na stenách aj mimo tejto lokality. Fotky si môžete vytlačiť doma aj vy, na čo využijete tonery Canon a garantujeme vám, že každá návšteva vám ich spoznanie bude závidieť.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.018 s.