Zóny pre každého študenta

5 tipov, ako ušetriť počas štúdia

Mnohí „dospeláci“ označujú s odstupom času svoje študentské roky ako vôbec najlepšie v živote. Všetko má však svoje pre aj proti. Aj keď majú študenti v súčasnosti viacero možností, ako si privyrábať počas štúdia, skĺbiť prácu so školou je jednoducho náročné. Ak sa to náhodou podarí, príjmy nemusia narásť na požadovanú úroveň. Našťastie, existuje veľa spôsobov, ako ušetriť počas štúdia.

Nie je to len o ISIC karte

Samozrejme, jedným z najúčinnejších nástrojov na šetrenie v študentských časoch je ISIC karta. Vďaka nej môžete dostať zľavu do kina, v kníhkupectve či pri návšteve rôznych obchodov, podujatí a inštitúcií. Nie je to však ani zďaleka jediná možnosť, ako sa dá ušetriť.

1. Noste si vlastnú kávu a desiatu

Pokiaľ si neviete predstaviť deň bez kávy, vyskúšajte si nosiť do školy a na prednášky vlastnú kávu v termoske. Keby ste si totiž spočítali „euro k euru“ za každú jednu kávu, ktorú si denne kúpite, výsledná suma by vás možno prekvapila. Podobne je to aj s desiatou. Keď si nakúpite suroviny vopred a pripravíte si ju doma, určite vás to vyjde lacnejšie ako kúpa kebabu či bagety.

2. Obedujte v školskej jedálni

Hlavné jedlo dňa by ste predsa len nemali nahrádzať desiatou, resp. určite nie pravidelne. Ak by ste ale chodili každý deň do reštaurácií či vývarovní, už po prvom mesiaci by ste sa pravdepodobne nedoplatili. V tomto smere sa môže oveľa viac oplatiť obedovanie v školskej jedálni. Školy zvyknú poskytovať svojim študentom omnoho výhodnejšie ceny. Nehovoriac o tom, že obed máte priamo v študentských priestoroch, čiže nemusíte nikam dochádzať.

3. Sledujte akcie a nakupujte vo výpredajoch

Kúpa oblečenia, zaobstaranie potravín a podobne. Takýmto povinnostiam sa nevyhnete ani v študentských časoch. Na druhej strane, dokážete pri nich ušetriť. Stačí sledovať aktuálne akciové ponuky formou online letákov. Vďaka nim sa dozviete, aké potraviny sú momentálne zľavnené v Tescu, Kauflande, Bille či Lidli. A samozrejme, môžete zistiť, aké oblečenie sa dá aktuálne kúpiť za zvýhodnené ceny v populárnych predajniach, prípadne natrafiť na zaujímavé zľavy vo vašej obľúbenej drogérii.

4. Nájdite si časovo nenáročnú brigádu

Ako sme naznačili už v samom úvode, študenti majú dnes mnoho možností brigádovania popri škole. Aby ste si ale nemuseli siahať na dno svojich fyzických aj psychických síl na úkor štúdia, obzvlášť v období skúškového na výške, pokúste sa nájsť si časovo nenáročnú brigádu. Zaujímavé možnosti sa núkajú napríklad v online prostredí. Môžete spravovať sociálne siete, vypomáhať s grafikou či venovať sa kreatívnemu písaniu.

5. Míňajte s rozvahou

Potulky s partiou, nočný život či návštevy rôznych podujatí. Áno, to všetko k študentskému životu jednoducho patrí. Snažte sa však čo najviac ušetriť aj v rámci takýchto príležitostí a míňajte úspory s rozvahou. V ideálnom prípade si môžete na podobné aktivity pravidelne odkladať.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/2094/5-tipov-ako-usetrit-pocas-studia/