5 tipov, ako si vybrať dobrý študentský účet v banke

Streda, 22.05.2024 16:00 redakcia
Správy pre študentov

Plánuješ si založiť vlastný účet v banke, aby boli tvoje peniaze z vreckového alebo brigád v bezpečí a vždy poruke? Pred výberom banky zváž viacero detailov. Ktoré konkrétne veci si všímať a na čo si dávať pozor? Máme pre teba niekoľko praktických tipov, ktoré sa oplatí poznať.

Naša základná rada znie: nenechaj sa nalákať hneď na prvú ponuku študentského účtu, ktorú uvidíš. Mnohé banky majú lukratívne reklamy, v ktorých sľubujú rôzne výhody. To však neznamená, že daný účet je skutočne najvýhodnejší. Predtým, ako spravíš finálne rozhodnutie a vyberieš si študentský účet, si porovnaj viacero ponúk a vyber tú naozaj najvýhodnejšiu.

Ak si chceš čo najjednoduchšie porovnať jednotlivé banky, odporúčame ti stráviť chvíľu na Hyperfinancie.sk, kde nájdeš praktický prehľad rôznych ponúk a benefitov. V magazíne na spomínanom webe si zas môžeš prečítať praktické tipy zo sveta financií. Každopádne, pri porovnávaní študentských účtov v rôznych bankách si všímaj hlavne nasledovné veci.

1. Aké sú podmienky účtu zadarmo?

Niektoré banky ponúkajú študentský účet zadarmo do veku 26 rokov, iné až do 28 rokov. Niekde budú od teba požadovať potvrdenie o návšteve strednej alebo vysokej školy, v niektorých zas nemusíš dodávať žiadne potvrdenia a účet budeš mať bez poplatkov do stanoveného veku – bez ohľadu na to, či študuješ, alebo nie.

Poriadne sa preto vopred oboznám s tým, ako dlho budeš môcť mať svoj účet bez poplatkov a aké podmienky musíš splniť pre jeho získanie. Podľa týchto informácií si už ľahko vyberieš ponuku, ktorá ti bude najviac vyhovovať.

2. Karta a výbery z bankomatov

Ak chceš platiť kartou, zisti si, či ju budeš mať k účtu zadarmo alebo si za ňu budeš musieť priplatiť. Niektoré banky sa totiž snažia ísť modernou cestou – ponúkajú platbu mobilom alebo hodinkami – ale kartu už bežne k účtu nedávajú.

Zároveň si všímaj, koľko výberov z bankomatu môžeš mesačne spraviť zadarmo. Niekde sú výbery neobmedzené, ale existujú aj banky, ktoré ti budú za každý výber z bankomatu nad stanovený limit strhávať nejaký poplatok. Samostatnou kategóriou sú potom poplatky za platby a výbery kartou v zahraničí.

3. Počet pobočiek a bankomatov

V dnešnej dobe sa už mnohé veci dajú riešiť online alebo telefonicky, ale môže nastať situácia, že kvôli niečomu budeš chcieť ísť osobne do banky. Preto si zisti, kde všade má daná banka svoje pobočky, aby sa ťa netýkalo zbytočné cestovanie. Zároveň si všímaj, na akých miestach sa nachádzajú jej bankomaty. Čím viac ich má v tvojom meste a po Slovensku, tým lepšie pre teba.

4. Možnosti online bankingu

Sleduj, aké digitálne technológie ponúka daná banka. Vďaka prehľadnej mobilnej aplikácii budeš môcť jednoducho posielať peniaze kamošom, vidieť stav účtu, sledovať, koľko sa ti podarilo ušetriť a ďalšie detaily. Mnohé banky dnes ponúkajú aj možnosť platby mobilom alebo smart hodinkami. Čím viac moderných digitálnych riešení daná banka poskytuje, tým viac ti dokáže uľahčiť život.

5. Praktické benefity navyše

Banky sa dnes predháňajú v tom, ktorá ponúkne výhodnejšie podmienky pre nových klientov. Pre študentov preto majú často pripravené bonusy 20, 50 či 100 € za otvorenie študentského účtu. Zároveň vymýšľajú rôzne zľavy a iné zaujímavé výhody. Vždy si preto zisti, čo všetko dostaneš navyše a aké praktické benefity sú pre teba pripravené. Ušetrené finančné prostriedky môžeš neskôr použiť na niečo zmysluplné, napríklad na investovanie. Z dlhodobého hľadiska tým dokážeš svoje peniaze mnohonásobne zhodnocovať.

Účet si otvor v tej banke, ktorá ponúka čo najviac výhod relevantných pre teba.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.015 s.