Zóny pre každého študenta

World music festival v Bratislave bude pre všetkých

V polovici augusta sa na rôznych miestach Bratislavy privítame svetových hudobníkov z dvanástich krajín sveta. V bohatom programe sa predstaví funková balkánska dychovka, indická farebná hudobno-tanečná šou, ethno jazz so špičkovým gitaristom, virtuózny marocký hráč na lutnu, balkánske piesne sprevádzané body percussion, orientálne rytmy zo severu Afriky, maďarské či neapolské piesne – to všetko si budú môcť vypočuť návštevníci deviateho ročníka World Music Festivalu Bratislava, ktorý sa odohrá 15. – 18. augusta 2024.

World music je farebný svet hudby

Dramaturgia festivalu sa tentoraz pohrala s množstvom definícií toho, čo to vlastne „world music“ je. O tom, že to znamená aj farebný svet hudby, vás presvedčí úvodný koncert vo štvrtok večer na Hviezdoslavovom námestí. Počas neho vystúpia domáce zoskupenie Folk&Bass Orchestra a Ženy z Muzičky so svojím moderným poňatím slovenského folklóru, ale aj výnimočné kapely zo zahraničia – UNESCO ambasádori indickej hudby DHOAD Gypsies of Rajasthan a skvelá balkánska funky dychovka Džambo Aguševi Orchestra.

VIDEO: DžamboAguševi Orchestra (MK)

World music je Global dance party

Štvrtkový večer ukončí Global dance párty na lodi Pink Whale, kde vás roztancuje afro- latinskoamerickými rytmami kolumbijský dídžej KillaBeatMaker.

VIDEO: Killabeatmaker (CO)

World music je ethnojazz

O tom, že world music môže byť napríklad aj kvalitný ethno jazz, presvedčia náštevníkov festivalu tri koncerty v piatok 16. augusta, keď v bratislavskom Kácečku zahrá flautistka a skladateľka Mária Reháková s anglickými jazzmanmi. Po nich predstaví nové skladby huslistu a skladateľa Stana Palúcha, speváčka Simona Hulejová, cimbalista Marcel Comendant, kontrabasista Peter Korman v zostave Stromoradie. Na konci večera to rozbalí Nguyên Lê Trio z Francúzska, ktoré vedie pozoruhodne invenčný gitarista a skladateľ vietnamského pôvodu. Jeho spoluhráčmi sú kontrabasista Chris Jennings a marocký bubeník Rhani Krija, ktorý účinkoval so mnohými medzinárodnými hviezdami, napriklad aj so spevákom Stingom.

VIDEO: Nguyên Lê Trio (FR)

Sobota dopoludnia bude patriť tradične medzinárodnej konferencii v Teatro Colorato, na ktorej sa okrem iného zahraniční hostia festivalu dozvedia viac o slovenských zápisoch do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

World music je pre všetkých

V letnej čitárni U červeného raka pod Michalskou bránou sa budú konať v sobotu od desiatej ráno akcie zdarma pre celé rodiny pod názvom World music je pre všetkých. Záujemcov čakajú koncerty, ale aj workshop body percussion a spevu s členmi dua Alice in WonderBand. Táto scéna je určená nielen pre rodiny s deťmi, ale aj na spoznanie pestrej palety hudobníkov. Na tzv. Busking stage vystúpia napríklad vokálna skupina Milánosz z Čiech, speváčka Zuzana Homolová, skupina Jamadan, pesničkárka Ildikó Kraicová, mladá vokálna skupina Sila a ďalší.

VIDEO: Alice in Wonderband (RS)

World music je European Talent showcase

Sobotňajší večer návštevníkom festivalu v Kácečku ukáže, že world music môže byť aj Európsky showcase talentov. Večer sa predstavia európske hudobné skupiny, ktoré sú súčasťou medzinárodného projektu Sounds of Europe. Okrem Alice in WonderBand zo Srbska s hosťujúcim českým speváckym kvartetom Milánosz to bude talianske trio Suonno d’Ajere a zoskupenie Ötödik Évszak. Večer ukončí ďalšia globálna tanečná párty, tentoraz v podaní tuniského dua Imed Alibi a Khalil Epi, ktoré vás roztancujú perkusívnymi rytmami v kombinácii s elektronikou.

VIDEO: ÖtödikÉvszak (HU)

World music je folklór aj klasika

Nedeľňajšie popoludnie je posledným festivalovým dňom a bude mať sviatočnejší ráz – v Moyzesovej sieni zaznejú 18. augusta dve mimoriadne produkcie, dokazujúce, že world music je aj folklór v spojení s klasickou hudbou. Na úvod zaznejú Obrázky zo Slovenska, diela slovenských autorov klasickej hudby, ktorí sa inšpirovali ľudovými piesňami – ich skladby zahrá Nogaband a Spectrum Quartett a zaspieva ženská spevácka skupina Ulijanky. V druhej časti programu Spectrum Quartett doplní trio marockého majstra hry na lutnu oud. Slávny Driss El Maloumi so svojim triom spojí sily so slovenskými hudobníkmi v jedinečnom spoločnom projekte.

Bude to symbolická bodka za deviatym ročníkom World Music Festivalu Bratislava, ktorý vám pootvorí ďalšie dvierka do bohatej globálnej nadžánrovej world music.

VIDEO: Driss El Maloumi Trio (MA)

Vstupenky na platené koncerty v rámci World Music Festivalu Bratislava sa dajú kúpiť v sieti predpredaj.sk.

Hlavnými partnermi festivalu sú Fond na podporu umenia, ktorý podporil festival z verejných zdrojov, projekt Kreatívnej Európy Sounds Europe, Nadácia mesta Bratislavy, Mestská časť Bratislava-Staré mesto a Stredoeurópska Nadácia.

Spoluorganizátormi sú Katedra muzikológie FiF UK, bratislavská Mestská knižnica, BKIS, Teatro Colorato, klub Kácečko a Pink Whale.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/2136/world-music-festival-v-bratislave-bude-pre-vsetkych/