Zóny pre každého študenta

Rodina, ideme na dovolenku alebo ako sa pripraviť na cestu autom

Autom do Chorvátska? Prečo nie. Ak je to vaša prvá rodinná jazda k moru, uistite sa, že je všetko v poriadku a poznáte všetky informácie. Čo tým myslíme? To sa dozviete v článku.

Kontrola auta, vybavenia a dokladov

Predtým, než začnete plánovať konkrétne dáta a detaily, si skontrolujte, či máte všetky dokumenty v poriadku. Možno sa budete čudovať a dozviete sa, že už máte prepadnutý vodičský alebo občiansky preukaz. Odporúčame si do telefónu pridať upomienku, ktorá vás 2 mesiace vopred upozorní, že je na čase obnova dokladov.

Rovnako tak nesmiete podceniť kontrolu auta, ako napríklad poistenie. Je lepšie sa jej venovať pred odchodom, než niekde v cudzine, kde vás môže prípadná oprava stať prinajmenšom čas, a v horšom prípade aj veľa peňazí. A to nie je príjemné, keď v aute sedia vaše malé deti…

Plán od začiatku do konca

Pre ľahší priebeh dovolenky odporúčame vytvoriť si itinerár so všetkými miestami, kam sa chcete pozrieť. Vypíšte si adresy, webové stránky, ceny a otváraciu dobu. Síce vám to zaberie trochu času, ale pre pokoj v duši sa to 100% vyplatí. Nikdy totiž neviete, čo sa stane a než niečo nervózne riešiť na mieste, keď jedno dieťa plače, druhé sa nudí a vy neviete, kadiaľ kam, to si radšej vyhraďte 2 hodiny na plánovanie.

Navyše pri tomto plánovaní môžete prísť na to, či vám náhodou niečo nechýba a nie je nutné to dokúpiť. Hoci sa s najväčšou pravdepodobnosťou budete pohybovať v kultivovaných krajinách, nespoliehajte sa, že sa vaše obľúbené produkty dajú kúpiť kdekoľvek.

Zistite si situáciu na cestách

Uzavreté cesty, zúženie, predpokladané zdržanie - to všetko dokáže vaše plány narušiť. Zistite si dopredu, kde sa potenciálne zdržíte a prípadne, ako také miesta obísť. Nie je možné zistiť úplne všetko, ale väčšina sa dohľadať dá a verte, že vás to uchráni pred nepríjemnosťami a stresom.

Ako na pohodlie pri cestovaní

Cestovanie autom je pohodové, kým nie je. Po viac ako 5 hodinách je človek boľavý a stuhnutý a pokiaľ ešte vezme nepohodlné oblečenie, bude cesta veľmi dlhá. Najlepšou voľbou je bavlnené oblečenie a pohodlné strihy. Zabudnite na upnuté džínsy, ktoré vás po chvíľke budú tlačiť do žalúdka. Voľnejšie strihy sú kľúčom k pohodlnému cestovaniu. U detí to platí dvojnásobne.

Oblečte im najlepšie bavlnené tepláky alebo šortky, aby sa im v nich dobre pohybovalo a nijako ich neobmedzovali. Čo sa týka obuvi, najrozumnejšou voľbou budú pevné, ale priedušné topánky ktoré si viete zaobstarať tu, napr. tenisky alebo sandále. Pôjdete cez noc? Majte po ruke mikinu alebo deku, nech vám nie je zima. Chybu neurobíte ani s vankúšikom pre deti, aby si mohli zdriemnuť a neboli zbytočne unavené.

Pozor na únavu

Únava za volantom (= mikrospánok ) je extrémne nebezpečná, ale často podceňovaná. Cítite, že sa vám gleje viečka? Čo najskôr zastavte a rozhodnite sa, či si na chvíľku oddýchnete alebo sa s partnerom vymeníte, aby riadil on.

Stačí pár sekúnd a bude to vaša najmenej obľúbená dovolenka. Nemusia vás zachrániť ani litre energetického nápoja, radšej choďte dlhšie, než aby sa stala dopravná nehoda. Dávajte si pozor na pokojné monotónne pesničky a dlhé rovné cesty.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/2137/rodina-ideme-na-dovolenku-alebo-ako-sa-pripravit-na-cestu-autom/