Zóny pre každého študenta

Letný filmový festival 4 živly prichádza s témou CESTA a viacerými novinkami

Letný filmový festival 4 živly sa každoročne koná v auguste v Banskej Štiavnici a výnimočné filmy i sprievodné akcie tam prináša už 26 rokov. Témou aktuálneho ročníka (7. – 11. august 2024) sa stane CESTA a program ponúkne desiatky filmárskych i nefilmárskych pohľadov na tento fenomén. Fanúšikovia a fanúšičky podujatia sa môžu tešiť na niekoľko zaujímavých noviniek, ktoré festival tento rok pripravil.

Zásadnou zmenou prešla pozícia umeleckého riaditeľa. Organizačný tím sa rozhodol pozíciu nastaviť ako štafetovú – každý rok ju preberie iný člen či členka početného dramaturgického tímu, ktorý či ktorá bude mať k zvolenej téme najužší vzťah a potrebný rozhľad. Ako prvý si pozíciu umeleckého riaditeľa v novom nastavení vyskúša Martin Ciel, filmový teoretik, kritik a vysokoškolský pedagóg. Pôsobí ako programový poradca viacerých medzinárodných filmových festivalov a na príprave i realizácii 4 živlov sa podieľa od ich začiatkov.

Kurátorský výber filmov tento rok publikum zavedie na cesty do skutočne rôznorodých destinácií v skutočne rôznorodých snímkach. Po rozľahlej americkej krajine sa bude môcť túlať s hrdinami a hrdinkami klasických filmov Bezstarostná jazda (Easy Rider, 1969), Lost Highway (David Lynch, 1997) či Mŕtvy muž (Dead Man, Jim Jarmusch, 1995), ale aj noviniek, ktoré zarezonovali na svetových festivaloch v posledných rokoch – Lillian (Andreas Horvath, 2019) či Bežec (Runner, Marian Mathias, 2022).

K „protinožcom“ do Austrálie ho zavedú kultové snímky Šialený Max (Mad Max, George Miller, 1979) a Dobrodružstvá Priscilly, kráľovnej púšte (The Adventures of Priscilla, Queen fo the Desert, Stephan Elliott, 1994), každá z celkom iného žánrového súdka.

V Ázii sa vďaka dokumentárnemu filmu Dobytie Everestu (The Conquest of Everest, George Lowe, 1953) publikum 4 živlov pozrie na zdolávanie najvyššej hory sveta spred viac ako 70 rokov a do rozhorúčenej Afriky ho zavedie senegalská snímka Návrat hyeny (Touki Bouki, Djibril Diop Mambéty, 1973), ktorá je u nás napriek nespornému významu pre svetovú kinematografiu trestuhodne neznámou.

Končiny Európy predstaví napríklad legendárna česká Jízda (Jan Svěrák, 1994), rumunsko-bulharsko-česko-francúzska snímka Aferim! (Radu Jude, 2015), blok krátkometrážnych filmov z archívu Slovenského filmového ústavu či dvojica premiér slovenských snímok, o ktorých budú organizátori informovať už čoskoro.

Sprievodný program festivalu bude tvorený viacerými tematickými diskusiamiprednáškami, tešiť sa však môžeme aj na „bezcieľnu“ prechádzku mestom so zvukovým sprievodom, výstavu, koncert či tvorivé dielne pre deti. Ako jednu z noviniek, ktorá súvisí s tohtoročnou témou, pripravia 4 živly nočnú cestu lesom, ktorá bude ukončená táborákom pri ohni so živou hudbou.

Všetky informácie o aktuálnom ročníku budú postupne pribúdať na redizajnovanej webstránke 4 živlov, ktorá je poslednou tohtoročnou novinku. Na adrese www.4zivly.sk nájdete už teraz informácie o možnostiach zvýhodneného vstupného v aktuálne prebiehajúcom predpredaji.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/2144/letny-filmovy-festival-4-zivly-prichadza-s-temou-cesta-a-viacerymi-novinkami/