Predávate alebo kupujete auto? Tu je postup, ako na jeho prepis

Piatok, 12.07.2024 08:00 redakcia
Správy pre študentov

Požičať si financie nie je nič neobvyklé a ani ťažké. Najmä v dnešnej dobe, kedy sa už ani nestíhame zorientovať, čo všetko opäť zdraželo. No požičať si múdro a výhodne, to je už trocha zložitejšie, ako by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať.

Kedy sa prepisuje auto a čo k tomu potrebujete

Prepis auta je hovorový názov pre dva možné úkony a to odhlásenie alebo prihlásenie motorového vozidla. Kým to prvé budete robiť v prípade, ak budete vaše auto predávať, to druhé sa vás týka pri jeho kúpe tak nového, ako aj ojazdeného.

Na rozdiel od minulosti už nie je potrebné absolvovať fyzickú obhliadku. Či už budete vozidlo kupovať alebo predávať, budete k tomu potrebovať svoj vlastný doklad totožnosti, osvedčenie evidencii vozidla I. aj II. časť a potvrdenie o uzatvorení povinného zmluvného poistenia. Kartičky z EK a STK už nie je treba.

Pokiaľ nie je prítomná druhá strana, čiže kupujúci alebo predávajúci jazdeného vozidla, budete potrebovať aj jeho splnomocnenie. To musí byť úradne overené. Ak ide o právnickú osobu, bude potrebné mať so sebou aj výpis z Obchodného registra.

V prípade, že budete kupovať úplne nové vozidlo, nemusíte a ani nemôžete mať osvedčenie o evidencii vozidla I. časť. Predajca, ktorý vám vozidlo predal, vám odovzdá iba II. časť. Ak budete kupovať vozidlo financované na leasing, potrebujete aj úradne overené osvedčenie od leasingovej spoločnosti, keďže vy budete „iba“ držiteľom.

Zmeny oproti minulosti nastali aj ohľadom ŠPZ

ŠPZ, čiže štátna poznávacia značka, je tiež iba hovorový termín, ktorý je zaužívaný pri bežnej komunikácii, no technicky ide o tabuľky s evidenčným číslom. Kým v minulosti sa pri každom prepise vozidla na iného vlastníka museli pôvodné tabuľky vracať a nové sa prideľovali, teraz je situácia odlišná a máte viac možností.

Prvou je pridelenie TEČ, čiže tabuľky s evidenčným číslom, náhodným výberom zo skladu dopravného inšpektorátu, kde riešite prepis vozidla. Druhou možnosťou je, že pôjde o pridelenie konkrétnej TEČ zo skladových zásob inšpektorátu.

Tak, ako aj v minulosti, môžete požiadať tiež o „ŠPZ na mieru“, čiže o pridelenie tabuľky s evidenčným číslom s voliteľnými znakmi zo schválenej sady. Môžete tak mať individuálne evidenčné číslo, aké si budete priať, pokiaľ už nie je obsadené. Novinkou oproti minulosti je možnosť ponechania pôvodnej tabuľky s evidenčným číslom.

Ďalšie dôležité zmeny, ktoré platia oproti minulosti

Na rozdiel od minulosti, konkrétne obdobia pred 1. januárom 2023, je prepis auta omnoho jednoduchší kvôli viacerým legislatívnym zmenám. Spomínané ponechanie evidenčného čísla na motorovom vozidle je iba jedna z nich, je ich totiž oveľa viac.

Evidenčné číslo sa totiž po novom viaže na konkrétne dané vozidlo, takže už ani pri prepise z okresu do iného okresu nie je potrebné tabuľky meniť. Zároveň sú generované nové typy evidenčných čísel, ktoré začínajú dvojicou písmen bez ohľadu na to, v akom okrese je auto registrované. „Staré“ ŠPZ tak budú postupne z ciest miznúť.

Veľkým plusom je aj možnosť vykonať zmenu vlastníka vozidla na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Celá zmena, čiže odhlásenie z pôvodného vlastníka aj prihlásenie na nového vlastníka, sa pritom vykonajú po novom na jednom mieste.

Ak sa rozhodnete ako predávajúci ponechať si pôvodné evidenčné číslo, máte povinnosť do 1 roka od tohto úkonu požiadať o pridelenie pôvodnej tabuľky s evidenčným číslom na nové vozidlo. Veľkým plusom, ktorý platí už od roku 2019, je odbúranie papierovej administratívy na dopravnom inšpektoráte, kde už nič nemusíte vypĺňať.

Aké sú poplatky a ako ešte ušetriť viac času?

S úkonmi na dopravnom inšpektoráte, ktoré sa týkajú zmien ohľadom evidencie, sú spojené celkom prirodzene aj poplatky. Tie sú na rozdiel od minulosti vyššie, no závisí to aj od toho, či daný úkon vybavujete osobne alebo elektronicky. Cena za pridelenie jednej novej tabuľky s evidenčným číslom je 16 €, pri elektronickom vybavení 8 €.

Ak by ste chceli mať tabuľku s individuálnym evidenčným číslom podľa seba, treba sa pripraviť na omnoho vyššiu cenu a to 165,50 €. Pri elektronickom vybavovaní je cena o niečo nižšia, 95,50 €. Na každé auto treba pritom mať tabuľky dve.

Čo sa týka úspory času, riešením môže byť buď elektronické riešenie úkonov pomocou občianskeho preukazu so zaručeným elektronickým podpisom, alebo aspoň objednanie sa na príslušný dopravný inšpektorát na presný dátum a čas. Potom vám už len stačí sa na miesto dostaviť, vytlačiť si poradové číslo a ísť vybavovať.

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.020 s.