Ako začať s podnikaním popri štúdiu

Štvrtok, 08.08.2024 15:30 redakcia
Správy pre študentov

Štúdium je ideálna doba na to, aby ste sa pustili aj do podnikania. Ako študent totiž môžete využiť množstvo zvýhodnení, ktoré máte oproti ostatným podnikateľom. Pozrite sa preto, ako s podnikaním popri štúdiu začať.

Na úvod treba povedať, že máte na výber z niekoľkých možností, ako s podnikaním začať. Môžete si založiť napríklad spoločnosť s ručením obmedzeným, akciovú spoločnosť alebo jednoducho podnikať na živnosť.

Práve tretia možnosť je pre študentov zvyčajne najlepšia. Sú s ňou totiž spojené minimálne náklady a administratíva.

Akú živnosť si založiť

Na založenie živnosti stačí prísť na živnostenský úrad alebo navštíviť portál www.slovensko.sk a otvoriť si živnosť. Na výber máte z 3 možností:

  1. Voľná živnosť – nepotrebujete žiadne špeciálne povolenie, vzdelanie či kvalifikáciu. Môže ju teda vykonávať ktokoľvek. Sem patrí napríklad maloobchod alebo poskytovanie jazykových korektúr.

  2. Remeselná živnosť – v tomto prípade musíte doložiť výučný list v danom odbore alebo iné adekvátne vzdelanie. Až potom živnosť získate. Platí to napríklad pre klampiarov.

  3. Viazaná živnosť – aj pri týchto živnostiach musíte preukázať svoje vzdelanie v danom odbore. Často navyše potrebujete doložiť aj svoju prax. Do tejto kategórie patria napríklad prekladateľské a tlmočnícke služby.

Ako funguje založenie živnosti

Pri založení živnosti potrebujete vyplniť aj sídlo. Automaticky ním je vaše trvalé bydlisko. Ak chcete využívať inú adresu, musíte ju uviesť. V tom prípade potrebujete súhlas majiteľa nehnuteľnosti.

Počítajte aj s poplatkami za založenie živnosti. V roku 2024 zaplatíte pri osobnej návšteve živnostenského úradu:

  • 7 € za každú voľnú živnosť

  • 22 € za každú remeselnú alebo viazanú živnosť.

Výhodnejšie je preto založiť si živnosť online cez portál www.slovensko.sk. V takom prípade je založenie:

  • voľnej živnosti zadarmo

  • a pri remeselnej alebo viazanej živnosti zaplatíte 11 € za každú takúto živnosť.

Na základe vášho ohlásenia živnosti za vás živnostenský úrad vykoná:

  • prihlasovaciu povinnosť v príslušnej zdravotnej poisťovni, v ktorej ste ako fyzická osoba prihlásená na povinné zdravotné poistenie,

  • registračnú povinnosť u správcu dane (registrácia k dani z príjmov – daňový úrad vám následne pridelí DIČ),

  • oznamovaciu povinnosť v Sociálnej poisťovni.

Povinnosti SZČO

So založením živnosti súvisia aj povinnosti SZČO. Medzi tie najbežnejšie patria:

  • platba sociálneho poistenia,

  • platba zdravotného poistenia,

  • podanie daňového priznania.

Platba sociálneho poistenia

Začínajúci podnikatelia prvý rok sociálne odvody neplatia. Túto povinnosť budete mať najskôr až po podaní daňového priznania, a to iba vtedy, keď prekročíte stanovenú hranicu príjmov. Tá sa každý rok zvyšuje. Za rok 2023 je to 7 824 €, za rok 2024 to bude 8 580 €. To znamená, že ak si založíte živnosť v roku 2024, prvýkrát budete riešiť sociálne odvody až v júli 2025 po podaní daňového priznania za rok 2024.

Ak túto hranicu presiahnete, musíte v nasledujúcom roku sociálne odvody platiť.

Platba zdravotného poistenia

Ako študent nemusíte platiť ani mesačné preddavky na zdravotné poistenie. Ak však máte zo svojho podnikania príjmy, musíte odvody na zdravotné poistenie doplatiť spätne.

Výška zdravotných odvodov pritom vyplýva z ich ročného zúčtovania.

Tento doplatok je jednorazový a môže tak byť pomerne vysoký. Preto sa niekedy oplatí dobrovoľne hradiť mesačné preddavky na zdravotné poistenie. Po vykonaní ročného zúčtovania zdravotných odvodov vypočíta zdravotná poisťovňa, či máte nedoplatok alebo preplatok. A podľa toho buď zdravotné poistenie doplatíte, alebo vám poisťovňa časť peňazí vráti. Takisto Vám vypočíta aj výšku preddavkov na ďalší rok.

Podanie daňového priznania

Ako podnikateľ musíte po skončení kalendárneho roka podať aj daňové priznanie. Čas na to máte zvyčajne do 31. marca.

V daňovom priznaní potom podľa svojich príjmov, výdavkov a daňových zvýhodnení vypočítate, či musíte štátu zaplatiť daň z príjmov a v akej výške.

Ako si uľahčiť podnikanie a administratívu

S podnikaním je teda spojené množstvo administratívnych úkonov. Navyše k nim musíte pridať aj evidenciu príjmov a výdavkov alebo vystavovanie potrebných dokladov. Od faktúr až po daňové priznanie.

Preto je dobré vziať si na pomoc nástroje, ktoré vám to uľahčia. Študentom s tým pritom môže pomôcť aj škola. Ako? Poskytnutím účtovného programu pre študentov.

Študenti sa v ňom naučia administratívne a účtovné úkony, bez ktorých sa v praxi nezaobídu. Začiatok podnikania tak bude pre nich omnoho ľahší. A čo je najlepšie – účtovné programy pre školy zvyčajne získate s výraznou zľavou!

Komentáre

TIP: Zaregistruj sa a vystupuj pod vlastným Zones ID.

K dispozícii nie sú žiadne komentáre.


Odporúčame

Vygenerované za 0.033 s.