Zóny pre každého študenta

Učitelia a učiteľky chcú na školách projektové vyučovanie: DASATO spúšťa crowdfunding na ich podporu

Nezisková organizácia DASATO, líder v oblasti inovatívneho vzdelávania na Slovensku, spustila crowdfundingovú kampaň na podporu programu DASATO Education, ktorý pomáha učiteľom a učiteľkám zaviesť projektové vyučovanie na slovenských stredných školách. Podľa prieskumu DASATO až 96 % učiteľov by chcelo túto metódu implementovať do svojho vyučovania. Projektové vyučovanie umožňuje študentom pracovať na reálnych projektoch, ktoré ich pripravujú na prax a majú dopad aj mimo školy.

Program DASATO Education sa zameriava na implementáciu vzdelávacej stratégie Project-Based Learning (PBL) alebo projektové vyučovanie. PBL umožňuje študentom zapájať sa do riešenia komplexných problémov z reálneho života, často v spolupráci s firmami a organizáciami, čím získavajú praktické skúsenosti a rozvíjajú svoje talenty a zručností 21. storočia. Tradičné vzdelávanie sa zameriava na memorovanie, zatiaľ čo PBL podporuje aktívne učenie sa a tímovú prácu. Zároveň však je v súlade so štátnymi vzdelávacími štandardmi a v súlade s novým štátnym curriculom.

„Stredoškoláci a stredoškoláčky by mali počas vyučovania pracovať na reálnych projektoch, ktoré majú dopad mimo školských lavíc. Táto metóda ich oveľa lepšie pripraví na budúcnosť. V našom ročnom programe DASATO Academy využívame projektové vyučovanie už 6 rokov. Inšpiráciu sme čerpali z Estónska, Fínska či Dánska. Aby sme však PBL mohli integrovať do vzdelávacieho systému na Slovensku, musíme naše know-how zdieľať s učiteľmi a učiteľkami.“ vysvetľuje zakladateľka a CEO DASATO, Terka Mihalovič Lukáčová.

Podľa prieskumu, ktorý organizácia DASATO uskutočnila na vzorke 178 študentov a učiteľov stredných škôl naprieč Slovenskom, až 96 % učiteľov by chcelo využívať projektové vyučovanie. Napriek tomu len 27 % študentov uviedlo, že na hodinách PBL skutočne zažívajú. Program DASATO Education je navrhnutý tak, aby učiteľom pomohol prekonať túto priepasť a implementovať PBL do výučby bez potreby zmeny vyučovacích osnov. Učitelia naprieč všetkými vyučovacími predmetmi dostanú na mieru šité metodiky s aktivitami, ktoré môžu okamžite aplikovať vo vyučovaní, pričom dodržia učebný plán. Do programu sa môžu prihlásiť celé školy, učiteľské kolektívy, ale aj jednotlivci.

DASATO spolupracuje s odborníkmi z Leaf Academy a C.S. Lewisa – školami, ktoré dlhodobo aplikujú metódu PBL. Miriam Kiselová, riaditeľka programu DASATO Education, ktorá má bohaté skúsenosti s vyučovaním PBL na Leaf Academy, zdôrazňuje: „Táto metóda prináša skutočné výsledky a naším cieľom je, aby ju mohli využívať aj ďalšie školy na Slovensku. Už teraz je zapojených viac ako 100 učiteľov.Do konca roka plánujeme zahájiť akreditačný proces, ktorý umožní, aby bol program oficiálne uznaný v rámci slovenského vzdelávacieho systému.“ Medzi ďalších partnerov patrí Ministerstvo školstva, s ktorým DASATO spolupracuje na zavádzaní metódy PBL do štátneho curricula.

Cieľom kampane na Donio je počas septembra vyzbierať 10 000 eur na rozšírenie a posilnenie programu DASATO Education. Prostriedky budú investované do školení a metodickej podpory pre učiteľov, aby sa metóda PBL efektívne zaviedla na stredných školách po celom Slovensku.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/magazin/2162/ucitelia-a-ucitelky-chcu-na-skolach-projektove-vyucovanie-dasato-spusta-crowdfunding-na-ich-podporu/