Strýko Viktor a jeho počítač – Marta Hlušíková

Slovenský jazyk » Básne

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 16.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 262 slov
Počet zobrazení: 978
Tlačení: 62
Uložení: 67

Strýko Viktor a jeho počítač – Marta Hlušíková

Elenkin starší brat Maťo dostal zlú známku z diktátu. Rozhodol sa, že so svojím žiaľom sa podelí so strýkom Viktorom.

- Vitaj, Maťko! Čo dobrého mi nesieš? – potešil sa strýko. – Zlú známku z diktátu. – Ako je to možné? Ja som diktáty písal vždy na jednotky! – chytal sa strýko Viktor za hlavu. – Preto som tu. Či by si ma tie vybrané slová nenaučil na počítači... – No... Mohol by som ti zostaviť taký program. Vieš, že to nie zlý nápad? Stisol kláves, potom ešte raz a povedal: - Teraz mi hovor zaradom vybrané slová po b. – Ale... ja... to by mal vedieť počítač! – povedal Maťo. – Bude vedieť, keď mu dáme informácie, - spresnil strýko. – Ináč nemôžem zostaviť program. – Takže on nevie všetko? – neveriacky sa díval na obrazovku Maťo. – Nie. – To je teda dobré! Veď kým mu nadiktujem vybrané slová, sám sa ich naučím, - hneval sa Maťo na počítač. – Skús to, - povedal strýko Viktor. – Nauč sa dnes všetky po b. Potom ti dovolím zahrať sa na počítači moju najnovšiu hru.

Maťo si sadol a o chvíľu vedel všetky slová od byliny až po dobytok. Strýko ho aj skúšal, ale nachytať ho nemohol. Veď čože je to pár vybraných slov oproti počítačovej hre?

(Strýko Viktor, programátor, svojimi počítačovými programami uľahčuje prácu vedcom, inžinierom a dokonca i lekárom. Musí však počítač správne nakŕmiť. Potom stačí stlačiť ten pravý kláves a výpočet je na svete. Človek by sa s ním trápil možno i týždeň. Rozkazovať počítaču je ťažké, ale zároveň i zábavné.)

Zornička č. 4, december 1995

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Próza – Hviezdoslavov Kubín



Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu