Zóny pre každého študenta

Skrytá reklama na čítanie – Dušan Dušek

Skrytá reklama na čítanie – Dušan Dušek

(úryvok)

Dodnes sa pamätám na niektoré prvé a zároveň ohurujúce ukážky zo všetkých tých výnimočných autorov, akými boli napríklad beatnici Ginsberg, Corso, Ferlinghetti a Kerouac, alebo hviezdne trio latinskoamerickej prózy Borges, Cortázar a Márquez. Pamätám sa na typografické riešenia obálok jednotlivých ročníkov. A dodnes mám pred očami, ako boli tie ich texty zalomené na stranách, ako sme ich znovu čítali, ako sme sa o nich donekonečna spolu zhovárali: boli to vtedy hádam naše najcennejšie poklady.

Pri otváraní ich stránok som mal vždy rovnaký pocit: práve sa cez otvorené okno môžem rozhliadnuť. To isté platilo o všetkých dobrých knihách. Žili sme z nich počas celej normalizácie.

Dnes sa číta menej beletrie, ako sa čítalo v minulosti, no celkovo sa určite nečíta menej – pribudlo obrovské množstvo časopisov, žiaľ aj bulváru, no takisto mnohé odborné časopisy, bohatý a štedrý výber kníh, či už domácich, alebo zahraničných autorov. A musím povedať aj to, že my sme mali na oveľa menej dobrého čítania oveľa viac času, veď sme, napríklad, nemohli takmer nikam cez prázdniny cestovať – aj preto bolo pre nás leto časom čítania.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/basne/34718-skryta-reklama-na-citanie-dusan-dusek/