Pavúkovce

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 09.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 306 slov
Počet zobrazení: 9 723
Tlačení: 701
Uložení: 777

Pavúkovce

V čistých stojatých vodách si medzi vodnými rastlinami robí zvonovité siete
jediný u nás žijúci vodný pavúk vodnár striebristý (Argyroneta aquatica). Dýcha vzdušný kyslík tak ako jeho prevažne suchozemskí príbuzní.

Prijíma ho z vodnej hladiny. Koniec bruška vystrčí nad hladinu a medzi chĺpkami na tele sa mu vytvoria bubliny, v ktorých premiestňuje vzduch do zvonovitej pavučiny. V pavučinovom zvone potom pavúk žije a odtiaľ vychádza na lov. Živí sa malými kôrovcami a larvami vodného hmyzu. Samička po oplodnení tká samostatný pavučinový zvon, do ktorého znáša 30 – 90 vajíčok. Počas vývoja mláďat prináša čerstvý vzduch a vydýchaný odstraňuje.

Vodnár má podobnú stavbu tela ako suchozemské pavúkovce. Ich telo tvorí
najčastejšie hlavohruď a bruško, ktoré sú u pavúkov oddelené tenkou stopkou. U ďalších pavúkovcov, koscov a roztočov splývajú. Na hlavohrudi je šesť párov končatín. Prvý pár – hryzadlá (chelicery) sú hneď pri ústnom otvore, slúžia pri spracovaní potravy. Druhý pár – hmatadlá (pedipalpy), sa u niektorých druhov premenil na klepietka, ktorými chytajú korisť. Ďalšie štyri páry kráčavých nôh slúžia na pohyb.

Väčšina pavúkovcov je dravá, lovia korisť, ktorú omračujú a usmrcujú
výlučkami jedových žliaz. Niektoré sa živia organickými zvyškami, mnohé žijú
paraziticky. Pre pavúkovce je charakteristický pohlavný dimorfizmus. Vývin je priamy, len niektoré druhy (kliešte) prekonávajú aj larválne štádiá – vyvíjajú sa nepriamo. Väčšina pavúkov má na spodnej strane bruška snovacie bradavice.

Ich výlučky sa na vzduchu menia na pružné a pevné vlákna. Z nich, pomocou hrebienkov na poslednom páre končatín, tká pavúk svoje charakteristické siete a zámotky. Pavúk korisť zachytenú v sieti najskôr obalí pavučinou, usmrtí jedom a potom do nej vstrekne tráviace šťavy. Rozkladom potravy mimo jeho tráviacej sústavy vzniká tekutina bohatá na živiny, ktorú nakoniec vycicia. Ide o vonkajšie, mimotelové trávenie.

Z pavučín vytvárajú samičky pavúkov aj kokóny – ochranné obaly, do ktorých kladú vajíčka. Mnohé druhy svoje mláďatá fyzicky chránia a aj po vyliahnutí ich nosia, prípadne kŕmia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#pavúk počet nôh #vodnár striebristý #pavukovce #Pavúky príklady #pavúky na slovensku #mimotelove travenie #sustavy pavuka #- Vodnár striebristý

Živočíchy sladkých vôd



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.048 s.
Zavrieť reklamu