Prečo sú plazy studenokrvné živočíchy?

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 06.11.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 155 slov
Počet zobrazení: 1 531
Tlačení: 135
Uložení: 125

Prečo sú plazy studenokrvné živočíchy?

Plazy sú studenokrvné živočíchy, čo znamená, že ich telesná teplota závisí od teploty prostredia, v ktorom sa nachádzajú, na rozdiel od teplokrvných živočíchov, ktorí udržiavajú konštantnú telesnú teplotu nezávisle od okolitého prostredia.

Tieto živočíchy majú metabolizmus, ktorý je citlivý na okolité teploty. Pri vyšších teplotách sa ich metabolizmus zrýchli a môžu byť aktívnejšie, zatiaľ čo pri nižších teplotách ich metabolizmus spomaľuje a môžu byť menej aktívne.

Prečo sú plazy studenokrvné má spojitosť so životným štýlom týchto živočíchov. Vzhľadom k ich schopnosti regulovať teplotu podľa prostredia, dokážu prežiť rôzne klimatické podmienky. Taktiež, táto adaptácia umožňuje plazom šetriť energiu, ktorú by inak museli vynakladať na udržiavanie konštantnej telesnej teploty, čo znamená, že nie sú nútené k zásobovaniu sa potravou s takou frekvenciou ako teplokrvné živočíchy.

Vo všeobecnosti, schopnosť prispôsobiť sa okolitému prostrediu a využívať okolité teploty je výhodou pre prežitie v rôznych podmienkach, čo je výhoda, ktorú studenokrvné živočíchy, ako sú plazy, majú.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.084 s.
Zavrieť reklamu