Čo jesť pri hnačke?

Pomôcky » Čo?

Autor: ypsilon (16)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.05.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 231 slov
Počet zobrazení: 548
Tlačení: 66
Uložení: 61

Čo jesť pri hnačke? 

Pri hnačke je dôležité vybrať si vhodnú stravu, ktorá pomôže ukludniť zažívací systém a zabezpečí dostatočný prísun tekutín a živín. Tu je niekoľko potravín, ktoré by ste mohli zvážiť:

  1. Banány: Banány sú ľahko stráviteľné a obsahujú vlákninu, draslík a elektrolyty, ktoré môžu pomôcť regulovať tráviaci systém.

  2. Varená ryža: Varená biela ryža je mäkká a ľahko stráviteľná potravina. Môže poskytnúť energiu a vlákninu bez podráždenia žalúdka.

  3. Číra polievka: Číra polievka alebo zeleninový vývar môže poskytnúť hydratáciu a ľahkú stravu bezťažiacu žalúdok.

  4. Pečené zemiaky: Pečené zemiaky sú bohaté na živiny a mäkká konzistencia môže byť ľahko stráviteľná. Odporúča sa jesť ich bez mastných príložiek alebo kože, keďže tieto môžu dráždiť žalúdok.

  5. Tosty: Kvalitné toasty alebo krekerky môžu byť vhodnou voľbou pri hnačke, pretože sú ľahko stráviteľné a môžu pomôcť upokojiť zažívací systém.

  6. Zelenina: Mäkká, dobre uvarovaná zelenina, ako napríklad mrkva alebo cuketa, môže poskytnúť potrebné vitamíny a minerály bez dráždenia žalúdka.

  7. Probiotické potraviny: Probiotické potraviny, ako napríklad jogurty s aktívnymi kultúrami, obsahujú prospešné baktérie, ktoré môžu pomôcť obnoviť zdravú rovnováhu črevnej mikroflóry.

Je tiež dôležité vyhnúť sa potravinám a nápojom, ktoré by mohli dráždiť zažívací systém, ako sú mastné a príliš korenené jedlá, alkohol, káva a sladké nápoje. Dôležité je tiež dodržiavať dostatočný príjem tekutín, aby sa predišlo dehydratácii.

Ak trvá hnačka dlhšie ako niekoľko dní, je vhodné konzultovať s lekárom, pretože by to mohlo byť znakom závažnejšieho zdravotného problému.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Pomôcky » Čo?

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu