Slovenské národné povstanie – krátke poznámky

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 04.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 143 slov
Počet zobrazení: 613
Tlačení: 41
Uložení: 36

Slovenské národné povstanie

Počas vojny narastal v Slovenskom štáte odpor voči nacizmu a Nemcom. Začalo sa organizovať odbojové hnutie. Existovali dve skupiny odboja. Komunisti chceli po úspešnom povstaní pripojiť Slovensko k ZSSR. Demokratickýodboj chcel obnoviť ČSR. Obe skupiny sa dohodli na Vianoce 1943. Podpísali spolu Vianočnú dohodu, kde sa dohodli na obnovení predvojnovej ČSR. Vznikla aj Slovenskánárodná rada (SNR).

Pripravovalo sa národné povstanie. Partizáni so slovenskou armádou mali začať oslobodzovať Slovensko v čase, keď už budú na východe blízko sovietske vojenské jednotky. Tento plán sa však uskutočnil predčasne a preto nebol veľmi úspešný. Slovenské národné povstanie (SNP) začalo 29.8. 1944 z Banskej Bystrice. Vďaka vojenskej prevahe sa ho Nemcom podarilo po 2 mesiacoch potlačiť. Vyskytli sa prípady, keď Nemci zabíjali civilistov a vypaľovali dediny kvôli tomu, že pomáhali partizánom.

Aj keď povstanie nebolo vojensky úspešné, ukázali sme svetu, že nechceme nacizmus. Povstanie zabezpečilo Slovákom po vojne možnosť rozhodovať o svojej budúcnosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu