Vybrané slová po S – diktáty

Slovenský jazyk » Diktáty

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 08.04.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 193 slov
Počet zobrazení: 375
Tlačení: 22
Uložení: 23

Vybrané slová po S – diktáty

3. ročník

sypký sneh, silné sito, sýty syn, syrová nátierka, posypať cestu, úkryt sysľa, usilovná sýkorka,

Simona a Silvia, syčanie pary, had syčí, hus sipí, kamenný násyp, osamelá osika, sychravé počasie, zvädnuté sirôtky, neobyčajná situácia

Michalov syn sypal sitom sypkú múku. Babička upečie koláč so syrovou posýpkou. Z úkrytu sa prizeral sýty syseľ. Sýkorka Simona poletovala okolo násypu múky. Usilovne zbierala omrvinky syra. Počula syčať hada.

Vonku je sychravo. Cestári posýpajú cesty. Sýkorky prilietajú ku kŕmidlám. Sysle sa nasýtili na poli. Syn čaká návštevu. Nachystal chlieb a syr. Chce hostí nasýtiť. V čajníku zasyčala para.

Bol sychravý deň. Na krajinu padal sypký sneh. Hladné sýkorky prileteli do záhrady. Richard je dobrý syn. Nasypal vtáčikom omrvinky do kŕmidla. Nasýtil ich aj syrovým koláčom. Môj synovec sa dnes učil o sysľoch.

Strýkov syn nasypal sýkorkám zrno. Simona je nasýtená syrovníkom. Syseľ obýva hustý les.

Silvia má osýpky. Zásyp sa sype na telo. Neďaleký potok začal vysychať. Koľajnice na násype sa pod ťarchou lokomotívy prehýbali.

Môj syn sa volá Patrik. Lekár predpísal Gabike zásyp. Vonku je sychravo. Z oblakov sa husto sype sneh. Sýkorkám sme nasypali syr. Sýty syseľ sa ukryl za násypom. V meste je postavená veľká syráreň.

Moja mama mi hovorí synáčik. Nasýtime sa syrom a syrovníkom. V kuchyni syčí para. Sýkorky potrebujú kŕmidlá. Malá bystrinka pomaly vysychá. Syseľ si robí zásoby vo svojom úkryte. V mlyne majú veľkú sýpku na obilie. Pomletú múku sypú do vriec.

V sychravom počasí sme zostali doma. Sýty hladnému neverí. Môj syn má rád syrové tyčinky. Studnička v lese pomaly vysychá. Sýkorka nemá rada daždivé počasie. Alenku očkovali proti osýpkam.

Otec je pyšný na svojho syna. Má rád sýkorky. Minule im nasypal do kŕmidla trochu syra, aby sa nasýtili. Syseľ si pochutil na obilí. Na rúbanisku had zlostne zasyčal. Rastliny bez vody vysychajú.

Bystríkova malá sestrička Miška dostala osýpky. Telo jej obsypali červené pupence. Mamička jej ich zasypávala zásypom. Páčia sa mi jej presýpacie hodiny. Teraz sa všetci nasýtime syrovníkom.

4. ročník

V sychravom počasí ostávajú ľudia väčšinou doma. V záhradke sme sadili sirôtky a pivónie. Babička nasypala hrubú múku do sita. Sýty hladnému neverí. Mamička poliala buchty sladkým sirupom. Moja sestra Simona má rada syrové tyčinky. Studnička v lese pomaly vysychá. Otecko sa na svoju silu nikdy nespolieha. Hladné sýkorky sykali od vysilenia.

Otec má dobrého synka. Janko má rád sýkorky. Nasypal im do búdky strúhaný syr. Musím sa spýtať Simony na sykavky. Lasička ukoristila kusisko syrovníka. V sychravom počasí sa mi ťažko usína. Zmija syčí, hus sipí a my sykáme od bolesti. Jabloň vysychá, no aj tak je obsypaná plodmi. Na mobile som mala slabý signál. sysle majú dlhý spánok.

Štyri sýkorky sedeli na strome. Nasypali sme im pšenicu. Z tlakového hrnca silno syčí para. Simona má na kolene veľkú sinku. Síra je chemický prvok žltej farby. Gunár sipí na cudzieho človeka. Ranu si ošetrím zásypom. Syseľ má dosť zrna na zimu. Tohto roku bola sychravá jeseň. Koláče som si posypala cukrom. Múka a mak sú sypké potraviny.

V sychravom počasí môžeme ľahko ochorieť. V minulosti sa používali na meranie času presýpacie hodiny. Pri plote vyrástla sirôtka . Môj syn Miško má rád pizzu so syrom. V sýpke sa usalašili myši. Najradšej mám malinový sirup. Tu nemôžeš vysypať smeti! Vyrušená zmija útočne sipí. Ak čajník začne syčať, voda sa varí. Z oblohy sa sypal sneh.

Pri sledovaní športového prenosu som jedol syrové tyčinky. Po hodine telesnej výchovy boli žiaci úplne vysilení. V zoologickej záhrade sa narodili syslie mláďatá. Riško hovorí sípavo, pretože je nachladený. Na chémii budeme robiť pokusy so sírou. Mamička kúpila nový detský zásyp. Na návštevu prišla teta Simona. Borisov otec pracuje v syrárni. Tento rok sú plné sýpky obilia.

Deti pod stromom našli sýkorčie vajíčko. Včerajší obed nás zasýtil. Kedysi dávno sa používali k meraniu času presýpacie hodiny. Trasie sa ako osika, je mu asi veľká zima. Pri používaní kyseliny sírovej musíme byť veľmi opatrní. Domáci futbalisti hrali v druhom polčase v presile. Na koncerte vystúpil pianista, huslista i basista. Kamila má rada tavené syry.

Mohol by si mi, prosím, priniesť učebnicu? Na periny sa používa sypkovina. Môj synovec trávi väčšinu času hraním počítačových hier. Deti sa zasýtili chutným obedom v školskej jedálni. Zmija zasyčala a zmizla v tráve. Robotníci prenášali sypký piesok. Je nutné vynaložiť úsilie na ochranu prírody. Medzi hlodavce patrí aj syseľ. Hrdlička má sivé krídla.

Búrka náhle zosilnela. V sýpke s obilím sa usídlila syslia rodinka. Môj synak zbiera presýpacie hodiny. Otec má väčšiu silu ako jeho syn. Zajtra bude sychravé počasie. Malá Simonka dostala osýpky. Mamička kupuje len sypaný čaj. Silvia má rada ovčí syr. Stará lokomotíva silno zasyčala. Simonka posypala buchty práškovým cukrom.

Mamička si obliekala tenké silonky. Malá Silvia rozliala ríbezľový sirup. Na okno priletela sivá sýkorka. Silvia jej nasypala slnečnicové semienka. Strýkov syn Jurko má rád syrové pagáčiky. Zrazu na mňa zasipela stará hus. Po obede boli deti veľmi nasýtené. Otecko má rád sýtenú minerálku. Logopéd učí Gabiku správne hovoriť sykavky.

Babička upiekla marhuľový koláč s makovou posýpkou. Kráčali sme opatrne po sypkom snehu. Na meranie sily používame silomer. Mám rád piškótové keksíky s čokoládovou plnkou. Petrík si obliekol pásikové tričko. Často stretávam synovca nášho suseda. Cez jeseň býva sychravé počasie. Najradšej mám špagety so syrom.

Slová s i/í po s

sila, sito, sivá, sirota, sinka, silák, sirup, siréna, osika, kosť, musím, asi, sipieť, usilovne, husičky, síra, sídlo, sídlisko, situácia, signál, hasič, lasica, posilňovňa, sipí, kedysi, Silvia, Simona, Silvester

Na Silvestra sme sa všetci veselo zabávali. Na streche sedeli sivé holuby. Záhradníci usilovne pracujú od jari do jesene. Richard bol v posilňovni. V lese sme zbadali lasicu. Babička nasadila na záhon pestrofarebné sirôtky. Na meranie sily sa používa silomer.

Na nohe mám modrú sinku. V škole zaznela siréna. Kúpila som si sito. Vladko je sirota. V záhradke sme sadili sirôtky. Nasypala múku do sita. Buchty poliala sladkým sirupom. Na svoju silu sa nespolieha.

Silno som sa udrel o hranu stola. Vtáčiky sedávajú na osike. Simona má koníka Sivka. Je to silák. Pri potoku sipela sivá hus. Hlad býva veľmi silný. Zvony silno bijú. Musím sa učiť. Potom pokosím záhradu.

Včera na mňa sipela hus. Hus má sivé pierka. Usilovne sa čistí zobákom. Učí to aj malé husičky. Už vedia aj trochu sipieť. Náš kôň má sivú srsť. Si aj ty ochrancom zvierat? Pinky si posadali na osiku.

Zrazu priletela sivá hus. Ona si len hľadá príbytok. Jej mláďatá rýchlo rastú a silnejú. Všetci

bývame na sídlisku. Má tam sídlo aj továreň na sirupy. Dnes tam kosili trávu. Na jar tu bývajú stromy obsypané kvetmi.

Siláčka Simonka usilovne odhŕňa sneh. Sivá hmla prikryla celý kraj. Mamička si vie poradiť v každej situácii. Síra je chemická látka. Zrazu sa ozvala prenikavo siréna. Od ľaku som sa triasla ako osika.

Simonka dostala nové sivé tričko. K požiaru ľudia zavolali hasičov. Mamička včera pokosila trávu. Milanko si nalial do pohára jahodový sirup. Môj dedko má ešte veľkú silu. Na sanitke silno hučala siréna.

Zmiešaním čiernej a bielej farby, vznikne sivá farba. Simonka je veľmi usilovná. Mamička kúpila jahodový sirup. Babička nasadila na záhon sirôtky. Milka si prosí zmrzlinu. Na dvore sipela stará hus.

Milan išiel trénovať do posilňovne. Mamička mi kúpila sivé tričko. Simonka rozdávala silomery. Budeme merať veľkosť sily. Poumývaj sito na múku! Budeš sadiť sirôtky? Choď kúpiť malinový sirup! Si doma?

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Diktáty

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu