Prebytok, Nedostatok, Rovnovažný stav na trhu

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: 25258
Typ práce: Referát
Dátum: 24.09.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 848 slov
Počet zobrazení: 2 059
Tlačení: 117
Uložení: 101

Prebytok, Nedostatok, Rovnovažný stav na trhu

Cena je peňažné vyjadrenie hodnoty produktov a služieb, vyjadrená v peniazoch danej meny a určená výrobcom ku konečnému spotrebiteľovi.

  1. Interné faktory stanovenia cien
  2. Ciele marketingu
  3. Prežitie- tento cieľ sa uplatňuje, keď podnik má ťažkosti. V tomto prípade mu nejde o nič iné iba o to, aby nezanikol
  4. Maximalizácia bežného zisku- podnik uprednostňuje aktuálny efekt pred dlhodobou prosperitou. To znamená, že chce zvýšiť tržby z predaja bicyklov a nechce sa púšťať do predaja prílb
  5. Maximalizácia trhového podielu- snaha podniku získať dopredu vytyčený trhový podiel znižovaním cien. To znamená, že podnik vzhľadom na to, že si chce získať zákazníkov
  6. Vodcovstvo v oblasti kvality produktov- podnik sa snaží poskytovať čo najkvalitnejšie produkty a služby.
  1. Zisk- je kladný rozdiel medzi celkovými výnosmi a celkovými nákladmi

Stratégiu maximalizácie zisku môžeme uskutočniť dvojakým spôsobom

  • Stratégia vysokých cien- spočiatku výrobcovia predávajú daný výrobok za 10 eur, neskôr 2. výrobca zníži cenu výrobku o 20 centov a tým pádom odlaká zákazníkov od 1. výrobcu
  • Stratégia minimálnych nákladov-  táto stratégia môže znamenať zastaranie technického vybavenia 
  1. Návratnosť investícii- Tento marketingový cieľ sa využíva v akciovej spoločnosti, kde akcioniari veria, že vložený kapitál im prinesie čo najvyšší zisk.
  2. Objem predaja- vychádza z predpokladu, že zvýšenie výroby spôsobí nižšie výrobné náklady a tým sa dosiahne vyšší zisk.
  3. Trhový podiel- je percentuálne vyjadrenie objemu predaja v porovnaní s najvyšším konkurentom, napr. Jednota v Žiline sa porovnáva s Jednotou v Bratislave.
  4. Stabilizácia pozície podniku - Táto stratégia sa využíva, keď podnik neprežíva príliš najlepšie časy napr. je príliš zadlžený.
  1. Stratégia marketingového mixu- rozhodnuté o cene musí byť koordinované s rozhodnutiami o produkte, propagácii a distribúcii, t.j. rozhodnutie o cene nemôže byť v rozpore s rozhodnutím o produkte

Produkty vo fáze uvedenia na trh majú zväčša najvyššiu cenu, potom sa v životnom cykle produktu ich cena postupne znižuje.

Z hľadiska predaja rozlišujeme tieto typy produktov

  • Komplementárne produkty- sú to produkty, ktoré sa dopĺňajú napr. produkt kolesa na bicykli sa dopĺňa s produktom brzdy na bicykli
  • Substitučné produkty- sú to produkty, ktoré sa vyznačujú podobným alebo rovnakým charakterom a nahrádzajú existujúci produkt vynález produktu mobilu nahradil produkt telefónu.
  1. Náklady- Podnik s najnižšími nákladmi môže stanoviť nižšie ceny, čo môže spôsobiť vysoký zisk. Tieto ceny sa zvyšujú aj kvôli inflácii. Niekedy podnik môže stanoviť cenu pod úroveň podnikových nákladov, čo z dlhodobého hľadiska môže znamenať hrozbu.
  1. Organizácia cenotvorby- definuje kto je zodpovedný za určovanie cien v podniku.
  1. Externé faktory stanovenia cien

Trh a dopyt-

Cena a dopyt

Náklady vymedzujú dolnú hranicu ceny, pokým trh a dopyt vymedzuje hornú hranicu ceny. Zníženie ceny spôsobí zvýšenie dopytu a naopak zvýšenie ceny spôsobí spravidla zníženie dopyt, platí tam tzv. zákon klesajúceho dopytu

Cenová pružnosť- vyjadruje percentuálne ako sa zmení dopyt pri určitej zmene ceny

Medzi cenové pružnosti patria:

  • Jednotková pružnosť dopytu- pri 1 % zmene ceny sa dopyt zmení o 1 %.
  • Nepružný dopyt- pri 1 % zmene ceny sa dopyt zmení o menej ako 1 %.
  • Pružný dopyt- pri 1 % zmene ceny sa dopyt zmení o viac ako 1 %.

Medzi ďalšie pružnosti dopytu patria:

  • Dôchodková pružnosť- vyjadruje ako sa zmení dopyt pri zmene dôchodkov
  • Rovnovažná pružnosť- je taká pružnosť dopytu, aby cena produktov a služieb pre daný podnik bola zisková, to znamená, že na jednej strane nemôžu byť ani vysoké ceny produktov a služieb, lebo tým pádom si podnik odlaká svojich zákazníkov, ale na druhej strane by nemali byť nízke, lebo podnik riskuje, že nebude mať dostatočné tržby z predaja tovarov a služieb.
  • Totálna pružnosť- podnik by mal mať takú pružnosť cien, akú majú jeho najväčší konkurenti.

Cena a ponuka

Ponuka predstavuje množstvo tovarov a služieb, ktoré sú ochotní predať predávajúci za určitú cenu.

Nákladová krivka- vyjadruje vzťah medzi nákladmi a množstvom vyrobených výrobkov

Prebytok na trhu – vzniká za situácie, keď ponuka je vyššia ako dopyt.

Nedostatok na trhu- vzniká za situácie, keď dopyt je vyšší ako ponuka.

Rovnovážny stav na trhu- vzniká za situácie, keď dopyt sa rovná ponuke, tento stav v trhovej ekonomike nenastáva.

V súvislosti s cenou v trhovej ekonomike poznáme dva druhy konkurencie a t:

  • Cenová konkurencia- je to súperenie podnikov prostredníctvom manipulovania ceny
  • Necenová konkurencia- je to súperenie podnikov prostredníctvom necenových faktorov a to napríklad zlepšením štýlu, kvality, značky produktov a služieb

Ostatné faktory vonkajšieho prostredia

Ekonomické faktory- tam patria inflácia, recesia a úrokové sadzby

Požiadavky sprostredkovateľov- tam patria primeraný zisk, motivácia

Štátna správa- tam patria napríklad nariadenia tykajúce sa regulácie cien

Cenové stratégie

  1. Určovanie cien nových produktov
  2. Určovanie cien inovovaných produktov
  • vysoko výnosové ceny- tieto ceny možno stanoviť iba za určitých podmienok
  • prienikové ceny- sledujú zisk trhového podielu, znižovanie cien a znižovanie cien
  1. Cenotvorba limitujúceho produktu- postavenie na trhu sa určuje prostredníctvom ceny a kvality produktov a služieb
  2. Stratégie tvorby cien pre produktový mix- hľadá sa súbor cien, ktorý bude maximalizovať zisk na celý produktový mix
  3. Stratégie cenových úprav

Medzi stratégie cenových úprav patria:

  1. Cenová diferenciácia- zohľadnenie rozdielov medzi zákazníkmi, produktom a miestom. To znamená, že iná cena bude za chlieb ako za maslo
  2. Psychologicky orientované ceny- sú to ceny produktov a služieb, ktoré končia 9-kou napr. chlieb za 0,99 eura.
  3. Akčné ceny- dočasné nižšie oceňovanie produktov

Chyby pri určovaní cien

  1. Príliš nákladová orientácia tvorby cien- podnik príliš prihliada pri tvorbe cien na výšku nákladov v podniku 
  2. Neprejavovanie sezónnosti cien-  podnik nie je schopný prispôsobiť ceny podľa sezóny
  3. Neprejavovanie zmien na trhu- podnik nie je schopný reagovať na správanie konkurentov z hľadiska tvorby cien
  4. Nemožnosť reakcie na ostatné prvky marketingového mixu-
  5. Nedostatočná diferenciácia ceny produktov- podnik nie je dostatočne schopný reagovať na rozdielnosť kvality svojich produktov
Dodatočný učebný materiál si môžeš pozrieť v dokumente PDF kliknutím na nasledujúci odkaz:
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu