Kombinované systémy obsluhy – predaja

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: filomena (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 294 slov
Počet zobrazení: 1 147
Tlačení: 89
Uložení: 80

Kombinované systémy obsluhy – predaja

Spájajú sa tu prvky individuálnej obsluhy a samoobslužné prvky. Zaraďujeme tu najmä obsluhu:

  1. pri barovom pulte
  2. bufetový /ponukový/ stôl
  3. ponukový vozík
  4. etážová obsluha
  5. predaj cez pult
  6. ambulantný

Obsluha pri barovom pulte je charakteristická tým, že hostia sedia pri pulte a tu sú obsluhovaní. Výška servírovacej plochy závisí od výšky stoličiek. Potrebný inventár je umiestnený vo vnútornej časti pultu, jedlá sa podávajú obyčajne na tanieroch.

Bufetový /ponukový/ stôl sa uplatňuje najmä pri odbyte raňajkového sortimentu, možno ho využiť aj pri odbyte teplých a studených jedál a nápojov. Súčasťou bufetového stola je teplý vozík na uchovanie teplých jedál a chladiaci vozík na studené jedlá, prípadne chladiaca vitrína.

Ponukový vozík slúži na ponuku teplých aj studených nápojov, výrobkov studenej kuchyne, cukrárskeho sortimentu a pod. Môže dopĺňať ponuku bufetového stola.

Etážová obsluha/servis – uplatňuje sa v hoteloch vyšších tried. Ide o poskytovanie stravovacích služieb na izbách etážovým čašníkom. Obsluha je možná na podnosoch alebo je možné využiť servírovací vozík.

Predaj cez pult je podobný predaju v maloobchodných predajniach. Uplatňuje sa v OS doplnkového stravovania a občerstvenia, napr. v bufete.

Ambulantný predaj je spojený s predajom mimo pohostinskej prevádzkarne zvyčajne počas kultúrnych, športových, spoločenských a iných hromadných podujatí. Môže ísť o predaj stánkový alebo košíkový.

Predaj pomocou automatov

Používajú sa zvyčajne pri predaji doplnkového občerstvenia, napr. teplých a studených nápojov, ale aj pekárskych a cukrárských výrobkov, výrobkov studenej kuchyne, drobného obchodného tovaru. Umiestňujú sa na miestach s vysokou koncentráciou spotrebiteľov na uliciach, námestiach, chodbách a halách ubytovacích zariadení, priamo v odbytových

strediskách pohostinských zariadení, na vlakových a autobusových staniciach, letiskách, ale aj v školách, výrobných podnikoch a pod.

V praxi sa uplatňujú hlavne stĺpcové, priehradkové, spádové a nápojové automaty.

Výhody: predaj 24 hod. denne, šetria náklady na mzdy, priestor, energiu. Nevýhody: musíme mať mince.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu