Keď vtáčkov lapajú, pekne im pískajú – vysvetlenie

Slovníky » Frazeologický slovník

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.05.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 281 slov
Počet zobrazení: 158
Tlačení: 17
Uložení: 16

Keď vtáčkov lapajú, pekne im pískajú – vysvetlenie

Porekadlo "Keď vtáčkov lapajú, pekne im pískajú" sa používa na opis situácie, kde niekto využíva zvádzanie alebo lákanie, aby získal dôveru alebo prilákal niekoho k nejakému konaniu, najčastejšie s tým, že má v úmysle podvádzať alebo získať výhodu.

Toto porekadlo teda varuje pred zavádzajúcim správaním a pripomína nám, že nie všetko, čo znie príťažlivo, je nutne v našom najlepšom záujme.

Príklady použitia vo vetách:

  1. V obchode:

    • "Ponúkli mi tú prácu s veľkými sľubmi o budúcom raste a prémiových odmenách, ale keď som si prečítal drobné písmo v zmluve, zistil som, že to boli len prázdne sľuby. Skutočne, keď vtáčkov lapajú, pekne im pískajú."
  2. V politike:

    • "Politik sľuboval znižovanie daní pred voľbami len aby získal hlasy, a teraz, keď je zvolený, o tom už nehovorí. Keď vtáčkov lapajú, pekne im pískajú."
  3. V marketingu:

    • "Tá reklama na nový smartfón vyzerala skvele, ale keď som si prečítal recenzie, zistil som, že mnoho funkcií nefunguje ako sľubovali. Keď vtáčkov lapajú, pekne im pískajú."
  4. V osobnom živote:

    • "Spoznal som ju na večierku a ona sa tvárila tak priateľsky, no nakoniec ma len presvedčila, aby som investoval do jej pochybného projektu. Keď vtáčkov lapajú, pekne im pískajú."
  5. V investovaní:

    • "Investičná spoločnosť nám ponúkala vysoké výnosy bez rizika. Nakoniec sa ukázalo, že to bola len schéma Ponzi. Ako hovoria, keď vtáčkov lapajú, pekne im pískajú."

Tieto príklady ukazujú, ako sa môže toto porekadlo uplatniť v rôznych situáciách, aby ilustrovalo riziko spojené s dôverou v príliš lákavé ponuky alebo zvádzanie, ktoré sa môže javiť neškodne alebo výhodne na prvý pohľad.

Porekadlo nám pripomína, aby sme boli obozretní a dôkladne skúmali motivácie a dôveryhodnosť druhých, ktorí sa snažia získať našu priazeň alebo spoluprácu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovníky » Frazeologický slovník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu