Zóny pre každého študenta

Jedno slnce stojí za všetky hviezdy – vysvetlenie

Jedno slnce stojí za všetky hviezdy – vysvetlenie

Výraz "Jedno slnce stojí za všetky hviezdy" sa používa na zdôraznenie významu alebo hodnoty jednej veci, osoby alebo skúsenosti, ktorá prekonáva alebo predstihuje všetky ostatné v určitom kontexte. Tento výraz môže byť aplikovaný v mnohých rôznych situáciách, kde jedna výrazná entita alebo aspekt má väčší význam alebo účinok než mnoho ostatných.

Príklady použitia vo vetách:

  1. V osobnom živote:

    • "Pre mňa jedno slnce stojí za všetky hviezdy – moja rodina je dôležitejšia ako čokoľvek iné vo svete."
  2. V kariére:

    • "Aj keď som mal veľa príležitostí, tá jedna ponuka od tej top firmy stojí za všetky ostatné; je to ako keby jedno slnce stálo za všetky hviezdy."
  3. V umení alebo kultúre:

    • "Pre mnohých fanúšikov Beethovenovej hudby, jeho deviata symfónia stojí za všetky hviezdy – jej krása a emocionálna hĺbka je neprekonateľná."
  4. Vo vzdelávaní:

    • "Tá jedna lekcia, ktorú som mal v škole o morálnych hodnotách, stojí za všetky hviezdy; ovplyvnila ma viac ako čokoľvek iné."
  5. V športe:

    • "V očiach mnohých fanúšikov, moment, keď naša hokejová reprezentácia vyhrala zlatú medailu, stojí za všetky hviezdy ostatných hier."

Tento výraz je užitočný pre zdôraznenie výnimočnosti a jedinečnosti niečoho v porovnaní s množstvom menej významných prvkov alebo udalostí. Používa sa na vyjadrenie ocenenia a uznania hodnoty, ktorá prevyšuje všetko ostatné v danej oblasti.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/frazeologicky-slovnik/33947-jedno-slnce-stoji-za-vsetky-hviezdy-vysvetlenie/