Každý pes vybrechúva na svojom dvore – vysvetlenie

Každý pes vybrechúva na svojom dvore – vysvetlenie

Porekadlo "Každý pes vybrechúva na svojom dvore" sa používa na opis situácie, kde ľudia sú ochotní alebo odvážni vyjadrovať svoje názory alebo vykonávať akcie predovšetkým vo svojom vlastnom, známom alebo bezpečnom prostredí.

Toto slovenské príslovie poukazuje na to, že ľudia sú často sebavedomejší alebo autoritatívnejší, keď sú vo svojom známom prostredí alebo keď majú pocit, že majú domácu výhodu.

Príklady použitia vo vetách:

  1. Vo firme: "Keď sme boli na pracovnom stretnutí u konkurencie, Ján bol celý čas ticho, ale keď sa rovnaká diskusia odohrala u nás v kancelárii, otvorene vyjadroval svoje názory. Naozaj každý pes vybrechúva na svojom dvore."

  2. V športovom klube: "Domáce zápasy sú pre náš tím vždy lepšie, hráči sú odvážnejší a agresívnejší. Je pravda, že každý pes vybrechúva na svojom dvore."

  3. Pri diskusiách: "Na verejných fórach sa radšej drží v pozadí, ale na rodinných večierkoch o politike diskutuje bez prestávky. Každý pes vybrechúva na svojom dvore."

  4. V obchodných rokovaniach: "Pozoroval som, že mnohí obchodníci sú pri rokovaniach vo svojich vlastných kanceláriách omnoho asertívnejší. Každý pes vybrechúva na svojom dvore, keď ide o zabezpečenie najlepšej dohody pre seba."

Toto porekadlo teda zdôrazňuje, ako prostredie ovplyvňuje našu ochotu a schopnosť konať alebo sa vyjadrovať, a ako nám domáce prostredie môže poskytnúť väčšiu sebadôveru alebo pocit autority.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/frazeologicky-slovnik/33962-kazdy-pes-vybrechuva-na-svojom-dvore-vysvetlenie/