Nebude zo psa slanina ani z vlka baranina – vysvetlenie

Nebude zo psa slanina ani z vlka baranina – vysvetlenie

Výraz "Nebude zo psa slanina ani z vlka baranina" je ľudové porekadlo, ktoré poukazuje na to, že základné povahové črty alebo prirodzené charakteristiky jednotlivca alebo veci sa nedajú zmeniť.

Používa sa v situáciách, kde sa očakáva, že niekto alebo niečo sa zmení proti svojej prirodzenej podstate, čo je prakticky nemožné alebo veľmi nepravdepodobné.

Príklady vo vetách:

  1. Hoci sa Peter snažil byť organizovanejší v práci, jeho kolegovia si hovorili, že nebude zo psa slanina ani z vlka baranina, lebo poriadok nikdy nebol jeho silnou stránkou.

  2. Skúsili sme naučiť dedka používať moderné technológie, ale ako hovoria, nebude zo psa slanina ani z vlka baranina; staré zvyky neopustíš.

  3. Aj keď sa tá firma pokúsila zlepšiť svoj zákaznícky servis, nebude zo psa slanina ani z vlka baranina, pretože ich korporátna kultúra je hlboko zakořenená v ignorovaní potrieb zákazníkov.

  4. Martin sa snažil byť diplomat, ale v konfliktných situáciách vždy prevládol jeho prudký temperament; nebude zo psa slanina ani z vlka baranina.

Toto porekadlo teda poskytuje spôsob, ako vyjadriť skepticizmus voči možnosti zmeny základných charakterových črt alebo prirodzených vlastností, či už u ľudí alebo v iných kontextoch.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/frazeologicky-slovnik/34095-nebude-zo-psa-slanina-ani-z-vlka-baranina-vysvetlenie/