Zóny pre každého študenta

Zlá zelina nevyhynie – vysvetlenie

Zlá zelina nevyhynie – vysvetlenie

Výraz Zlá zelina nevyhynie je ľudové porekadlo, ktoré poukazuje na to, že zlo a negatívne charakterové črty sú odolné a ťažko sa ich zbavujeme alebo sa vyskytujú stále znova.

Tento výraz často používame, keď chceme vyjadriť náš skepticizmus alebo rezignáciu na to, že niektoré negatívne javy alebo osobnosti sa zdajú byť neodstrániteľné alebo neustále sa opakujúce bez ohľadu na naše snahy ich eliminovať alebo zlepšiť situáciu.

Príklady vo vetách

  1. Aj napriek tomu, že bol niekoľkokrát potrestaný, jeho podvodné schémy pokračujú. No veď vieš, zlá zelina nevyhynie.

    V tejto vete je porekadlo použité na vyjadrenie frustrácie z opakovaného zlého správania jednotlivca, ktoré pretrváva napriek pokusom o nápravu alebo trestu.

  2. Každý rok sa snažíme vyčistiť dedinu od smetí, ale stále sa nájdu ľudia, ktorí ju znečisťujú. Zlá zelina nevyhynie.

    Tu sa porekadlo vzťahuje na neustále sa opakujúce negatívne správanie skupiny ľudí, ktoré vedie k frustrácii medzi tými, ktorí sa snažia o zlepšenie.

  3. Vždy, keď si myslíme, že sme sa zbavili klamárov v politike, objaví sa nový s ešte horšími maniermi. Zlá zelina naozaj nevyhynie.

    Táto veta ilustruje použitie porekadla na opis situácie, v ktorej sa zdá, že negatívne charakterové črty sú nevyhnutnou súčasťou určitého prostredia, v tomto prípade politiky.

  4. Po všetkých tých rokoch korupcie v úrade sme si mysleli, že s novou vládou to bude lepšie, ale zdá sa, že zlá zelina nevyhynie.

    V tejto vete je porekadlo použité na vyjadrenie rezignácie alebo cynizmu, ktorý cíti jednotlivec voči pokračujúcej korupcii, aj keď dôjde k zmene vedenia.

Porekadlo Zlá zelina nevyhynie tak môže slúžiť na vyjadrenie skepticizmu, cynizmu alebo rezignácie na opakujúce sa negatívne javy v spoločnosti, prírode alebo medzi ľuďmi, ktoré sa zdajú byť nevyhnutelné alebo nezmeniteľné.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/frazeologicky-slovnik/34594-zla-zelina-nevyhynie-vysvetlenie/