Česká koruna – ako sa platí v Česku?

Prírodné vedy » Geografia

Autor: vandda (16)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.07.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 270 slov
Počet zobrazení: 33
Tlačení: 2
Uložení: 2

Česká koruna – ako sa platí v Česku?

V Českej republike sa platí českou korunou (CZK), ktorá je oficiálnou menou krajiny. 1 € = 25.048 CZK, na prepočty je možné použiť Kurzová kalkulačka – česká koruna a EURO. Aj keď je Česká republika súčasťou Európskej únie, euro nie je jej primárnou menou, hoci v niektorých turisticky populárnych oblastiach, veľkých hoteloch, obchodoch a reštauráciách môže byť prijímané. 

Platby môžu byť uskutočnené hotovostne alebo bezhotovostne

  1. Hotovosť: Hotovostné platby sú stále populárne, najmä v menších obchodoch, na trhoch a v niektorých reštauráciách. Je dobré mať pri sebe dostatočné množstvo korún, najmä v menej urbanizovaných oblastiach alebo pri platbách za menšie nákupy.

  2. Kreditné a debetné karty: Karty sú široko akceptované, najmä vo veľkých mestách a turistických destináciách. Väčšina obchodov, reštaurácií a hotelov akceptuje hlavné medzinárodné karty, ako sú Visa, MasterCard a v niektorých prípadoch aj American Express.

  3. Elektronické platby a mobilné aplikácie: V posledných rokoch sa v Česku rozšírili aj platby prostredníctvom mobilných aplikácií a internetového bankovníctva. Aplikácie ako Google Pay, Apple Pay a rôzne bankové aplikácie sú čoraz populárnejšie, umožňujú rýchle a bezpečné platby.

  4. Bankomaty: Sú rozšírené po celej krajine, a teda prístup k hotovosti nie je problém. Bankomaty umožňujú výbery hotovosti priamo v českých korunách. Pri výbere z bankomatov, ktoré patria iným bankám alebo sú určené pre medzinárodné karty, môžu byť účtované poplatky.

Ak plánujete cestovať do Českej republiky, je vhodné pred odchodom overiť si u svojej banky možnosti použitia vašej karty v zahraničí a prípadné poplatky za transakcie alebo výbery z bankomatu.

Taktiež si môžete vymeniť niektoré finančné prostriedky za české koruny ešte pred príchodom, aby ste mali dostatočný počiatočný hotovostný kapitál.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu