Pojem román, Priamy rozprávač, Pásma, Dom v stráni

Pojem román, Priamy rozprávač, Pásma, Dom v stráni

= veľký epický žáner

Druhy románu podľa obsahu

---> historický, psychologický, sociálny, dobrodružný, detektívny, životopisný, atď.

detektívny (kompozícia založená na zločine a pátraní po páchateľovi, detektív rieši záhadu, tajomstvo s prekvapivým, nepravdepodobným riešením, využívaná dedukcia)

sociálny (t.j. spoločenský román, uplatňuje sa kritickosť, autor v ňom rieši problémy spoločnosti, vystupujú tu obyčajní ľudia s mravnou prevahou nad ostatnými)

psychologický (hlavnou témou je vnútorný stav hlavných postáv, tie sú zvyčajne veľmi zložité, ale čitateľ sa z príbehu dozvedá príčiny ich myšlienok a správania, na konci zvyčajne oslobodenie od duševnej trýzne, oslabený dej, autor sa viac zameriava na úvahy, vnútorné monológy postáv)

priamy rozprávač = rozprávanie v 1. osobe v prítomnom alebo minulom čase (tzv. ja-rozprávanie), ide o najautentickejšie rozprávanie (často autoštylizácia s autorom), rozprávač je zvyčajne hlavnou postavou (opisuje svoje vnútorné stavy a pocity), ostatné postavy autor vidí len cez túto postavu, len o tejto jednej postave vie všetko, o iných nie

pásmo rozprávača (spisovné, nepríznakové rozprávanie)

pásmo postáv (graficky vyčlenené úvodzovkami: teda priama reč, hovorové rozprávanie) Ak sa hranica medzi pásmom rozprávača a pásmom postáv zotrie, objavuje sa: nepriama reč ---> Hodil mu banán a povedal, že ho musí zjesť.

nevlastná priama reč ---> Hodil mi banán, musím ho zjesť. (1 os.)

polopriama reč ---> Hodil mu banán, musí ho zjesť. (3 os.)

Martin Kukučín: Dom v stráni

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/28570-pojem-roman-priamy-rozpravac-pasma-dom-v-strani/