Zóny pre každého študenta

Prométeus (Grécka báj)

Prométeus (Grécka báj) 

Po Zemi smutne blúdil Prométeus a hľadal živé bytosti. Ale videl hlinu dávajúcu život tráve, stromom a rastlinám a videl aj husté dažde ktoré udržiavali v prírode život. Prométeus pochopil silu zeme a vody a stvoril sochu prvého človeka. Aténa vdýchla soche život a tak stvoril Prométeus prvých ľudí. Ale ľudia nevedeli ako používať tento dar chovali sa ako malé deti.

Vtedy ich Prométeus začal učiť ako stavať domy, lode, vyrábať lieky… Bohovia na Olympe s nedôverou pozorovali ľudí na Zemi. Najmä Zeus. Zavolal si Prométea a povedal mu aby naučil ľudí ctiť bohov, obetovať im a ako sa im klaňať. Tak Prométeus zabil býka a nachystal dve kopy – tuk s kosťami a mäso.

Zeus si vybral kopu s tukom. Tak ľudia obetovali bohom tuk. Potom Zeus zobral ľudom oheň ale Prométeus ho získal späť. Zeus potom prikázal aby bohovia urobili sochu dievčaťa a oživili ju. Zeus jej dal do rúk zlatú skrinku a pomenoval ju Pandora. Hermes odviedol Pandoru na zem k Prométeovmu bratovi Epimetovi.

Prométeus brata varoval aby nebral od bohov dary ale Epimetus sa do Pandory zaľúbil a zabudol na všetky varovania. Povedal Pandore aby skrinku otvorila a vyleteli z nej choroby a bieda ktoré sa potom rozleteli po celom svete. Pandora sa zľakla a rýchlo skrinku zatvorila. Potom vládca bohov poslal Hefaista aby prikuli Prométea k skale Kaukaz.

Zeus videl že Prométeus neprosí o milosť poslal za ním orla. Každý deň prilietal aby sa nasýtil jeho pečenou. Na toto trápenie ho odsúdil Zeus naveky. Po storočiach zbadal Heraklesa ktorý bol na výprave za zlatými jablkami. Práve prilietal orol ale Herakles napäl luk a jedným výstrelom orla zabil. Potom zničil putá a dal mu slobodu. Ale naveky musel Prométeus nosiť prsteň s kúskom kameňa z Kaukazskej skaly.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/28857-prometeus-grecka-baj/