Zóny pre každého študenta

Základné symboly Štúrovcov

Základné symboly Štúrovcov

Symbolika Štúrovcov je spojená s osobami a udalosťami z obdobia slovenského národného obrodenia, ktorého významným predstaviteľom bol Ľudovít Štúr. Štúrovcovia boli skupinou slovenských intelektuálov, ktorí sa snažili o posilnenie slovenskej identity a kultúry. Niektoré základné symboly a pojmy spojené s Štúrovcami zahŕňajú:

1. Ľudovít Štúr: Ľudovít Štúr bol významným predstaviteľom slovenského národného obrodenia. Jeho práca na kodifikácii slovenskej reči, tvorbe slovenskej gramatiky a jazykových noriem je považovaná za kľúčový prvok v procese formovania slovenskej identity.

2. Tatrín: Tatrín bol časopis, ktorý založili Štúrovci, aby šírili svoje myšlienky a názory. Bol významným nástrojom na podporu slovenskej kultúry a národného povedomia.

3. Orol: Orol bol symbolom Štúrovcov a slovenského národného obrodenia. Mal reprezentovať slobodu, nezávislosť a jednotu slovenského národa.

4. Čítanie detí: Štúrovci kladli veľký dôraz na vzdelávanie a literárnu činnosť. Čítanie detí bolo považované za dôležitý spôsob šírenia slovenskej kultúry a jazyka medzi mládežou.

5. Hymna: Štúrovci pripravovali aj slovenskú hymnu. Ich snahy viedli k vytvoreniu prvých slovenských slov piesne "Nad Tatrou sa blýska," ktorá neskôr stala slovenskou národnou hymnou.

6. Jednota: Štúrovci sa snažili o jednotu slovenského národa a odmietali politické rozdelenie medzi Slovákmi a Moravčanmi. Ich hnutie bolo zamerané na posilnenie slovenskej identity a kultúry.

Tieto symboly a pojmy zohrávali kľúčovú úlohu v procese budovania slovenskej národnej identity v 19. storočí a dodnes majú významný historický a kultúrny význam pre slovenský národ.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/literatura/31475-zakladne-symboly-sturovcov/