Monografická poviedka

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.05.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 320 slov
Počet zobrazení: 149
Tlačení: 12
Uložení: 18

Monografická poviedka

Monografická poviedka je špecifický literárny žáner, ktorý sa sústreďuje na detailný a hlboký opis jedného prvku – či už je to postava, udalosť, miesto alebo predmet. Tento štýl písania poskytuje čitateľovi možnosť dôkladne preskúmať a pochopiť daný prvok prostredníctvom podrobného rozprávania.

Príklady monografických poviedok:

  • Mamka Pôstková od Martina Kukučína
  • Horký chlieb od Fraňa Tajovského
  • Na chlieb od Ľudovíta Štúra
  • Mišo od Pavla Országha Hviezdoslava
  • Maco Mlieč od Jozefa Kollára

Tu sú niektoré z najtypickejších znakov monografickej poviedky:

1. Detailný popis

Monografická poviedka sa vyznačuje mimoriadne detailným a presným opisom svojho hlavného objektu. Autor sa zameriava na malé detaily, ktoré môžu inak zostať nepovšimnuté, ale v kontexte monografickej poviedky nadobúdajú význam a hĺbku.

2. Zameranie na jeden hlavný prvok

Na rozdiel od tradičnejších poviedok, ktoré môžu skúmať viac postáv alebo dejových línií, monografická poviedka sa sústreďuje výlučne na jeden prvok. Toto zameranie umožňuje autorovi hlboko ponoriť sa do témy a ponúknuť čitateľovi komplexné pochopenie daného objektu.

3. Introspekcia a reflexia

Často zahŕňa hlboké úvahy alebo filozofické zamyslenie sa nad významom a dopadom hlavného prvku na jednotlivca alebo spoločnosť. Monografická poviedka môže slúžiť ako nástroj na preskúmanie širších témat prostredníctvom špecifického príkladu.

4. Využitie symboliky

Monografické poviedky často používajú symboliku, aby zdôraznili význam alebo témy spojené s hlavným prvkom. Tento prvok môže byť nabitý symbolickým významom, ktorý odráža širšie sociálne, kultúrne alebo osobné otázky.

5. Emocionálny dopad

Zameranie na jeden prvok často umožňuje autorom vyvolávať silné emócie. Či už ide o nostalgiu, smútok, radosť alebo stratu, monografické poviedky môžu mať výrazný emocionálny účinok na čitateľa.

6. Zameranie na jazyk a štýl

Jazyk v monografickej poviedke je zvyčajne bohatý a poetický. Autor si všíma špeciálny dôraz na výber slov a štýl písania, aby čo najlepšie vyjadril nuansy a zložitosti hlavného prvku.

Monografická poviedka je teda unikátnym literárnym žánrom, ktorý ponúka intímne a podrobné pohľady na konkrétne aspekty sveta alebo ľudského skúsenosti. Tento prístup umožňuje čitateľom zažiť hlboké pochopenie a ocenenie špecifických tém alebo objektov, čo robí každú monografickú poviedku jedinečným a obohacujúcim zážitkom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu