Zóny pre každého študenta

Flambovanie

Flambovanie

Postup:

Pri flambovaní platí pravidlo, čím lepšie všetko pripravíte, tým jednoduchšie a rýchlejšie Vám pôjde práca od ruky. Profesionali to volajú „ mise en place“. Pripravte si prísady v poradí, ako ich použijete. 2 cl liehoviny, alebo alkoholického kokteilu (príliš veľké množstvo alkoholu spôsobí zhorknutie pokrmu a prehluší chuť jedla). Zapáľte ohrievacie teleso. Nalejte potrebné množstvo liehoviny na panvicu. Vlejte časť na lyžicu a časť na panvicu, alebo na surovinu. Panvicu položte na horiace teleso (flambovací vozík alebo plynový horák). Nechajte liehovinu na panvici zohriať,

týmto spôsobom sa zapáli liehovina. Keď sa alkohol zapáli, zdvihnite panvicu a jemným kruhovým pohybom tak, že sa plameň pohybuje okolo panvice. Používa sa otvorený oheň (flambovací vozík alebo plynový horák). Pred vložením pokrmu do panvice pridajte maslo asi 15g na jednu porciu, pretože pri flambovaní mäsa je potrebné malé množstvo šťavy. Doba flambovania nie je stanovená, maximálne však 30 – 40 sekund, horenie môže sa prerušiť podliatím omáčkou. Pred konečným servisom, môžete jedlá ešte dochucovať. Na flambovanie sa nepoužívajú suché mäsa - jedlá bez šťavy a omáčky.

Nikdy nenalievajte alkohol priamo z fľaše do už horiacich plameňov. Nastalo by nebezpečenstvo preskočenia plameňa do fľaše! Vždy používajme malý pohárik ako "medzi zásobník" a alkohol nalievajte k predhriatiu, vždy najprv do naberačky alebo lyžice.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/nezaradene/23945-flambovanie/