Carl Maria Weber

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.11.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 388 slov
Počet zobrazení: 212
Tlačení: 35
Uložení: 34

Carl Maria Weber

Narodil sa 18. decembra 1786 v Eutine v Oldenbursku. Jeho otec bol divadelným podnikateľom, ktorý si neprávom privlastňoval šľachtický titul „von“. Jeho matka bola určitú dobu profesionálnou speváčkou. Už ako 14-ročný bol známy ako dobrý klavirista a spevák a napísal aj svoju prvú operu Lesná víla. No jeho najznámejším dielom je opera Čarostrelec, ku ktorej námet našiel v knihe povestí a rozprávok.

Hlavné postavy sú: Max, Kašpar, Kilián, Samiel, Kuno, Agáta, Anička, knieža Otokar.

Dej: V krčme pri lese sa sedlák Kilián raduje z víťazstva v streleckých súťažiach, v ktorých nečakane porazil Maxa – ten je považovaný za najlepšieho strelca široko ďaleko. Polesný Kuna pripomína Maxovi, že zajtra si má skúšobnou ranou získať nástupníctvo na miesto polesného a ruku jeho dcéry Agáty. Neúspechom je vinný druhý mladý poľovník Kašpar, ktorý chce pomocou temných síl Maxovi uškodiť, pretože sa tiež predtým uchádzal o Agátu. Kašpar ponúka Maxovi pomoc

– čarovnú guľu, pomocou ktorej nemôže minúť. Tú si ale Max musí uliať sám o polnoci vo Vlčej bani. Agáta pripomína Maxovi, že by zomrela od žiaľu, ak by sa zajtra pri skúšobnej rane netrafil a nezískal jej ruku. Max sa kvôli tomuto rozhovoru rozhodne prijať Kašparovu pomoc.

Vo Vlčom dole vyvoláva Kašpar Samiela a ten sa zjavuje v podobe čierneho poľovníka. Vyžiada si pre neho šesť gulí, ktoré zasiahnu akýkoľvek cieľ a siedmu, ktorá bude určená Agáte. Max už vystrieľal svoje tri kúzelné gule, aby sa predviedol pred kniežaťom Otokarom. Prosí Kašpara, aby mu dal ešte jednu a ten mu podstrkuje guľu určenú Agáte.

Medzitým sa Anička snaží utíšiť Agátu, ktorej sa zdajú zlé sny o tragickom konci jej plánovanej svadby s Maxom. Ako ochranu proti zlým silám si berie Agáta na hlavu veniec z posvätených ruží. Max konečne dostáva príkaz na skúšobnú strelu – má zostreliť holubicu z vysokej vetvy. Agáta sa snaží zastaviť ho, pretože podľa jej sna bola práve ona sama premenená v holubicu.

Max vystrelí, holubica uletí a zasiahnutá je Agáta, ale zároveň vďaka ochrane Agátinho venca sa Agáta z rany spamätáva, ale Kašparovi sa zjaví Samiel a odvádza ho do pekla. Knieža vypočúva Maxa a keď sa dozvie o stykoch s temnými silami, odsudzuje ho na vyhnanstvo. Na príhovor ostatných prítomných je nakoniec trest zmiernený na rok skúšobnej služby, po ktorom môže Max znovu požiadať o miesto polesného a Agátinu ruku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Ostatné » Osobnosti / Životopisy

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu