Zóny pre každého študenta

Prečo sú uhorky horké?

Prečo sú uhorky horké?

Horkosť uhoriek môže byť spôsobená niekoľkými faktormi, ktoré zahŕňajú genetické predispozície, environmentálne podmienky a metódy pestovania.

Tu sú niektoré z hlavných príčin, prečo uhorky môžu byť horké

  1. Kurkubitacíny: Tieto sú prirodzene sa vyskytujúce chemické látky, ktoré sa nachádzajú v niektorých rastlinách čeľade tekvicovitých, vrátane uhoriek. Sú známe svojou horkou chuťou. Hladina kurkubitacínov môže byť vyššia v dôsledku genetických faktorov alebo stresových podmienok, ako je nedostatočná zálievka, extrémne teploty alebo nevhodné hnojenie.

  2. Stres rastliny: Rastliny, ktoré trpia stresom spôsobeným suchom, prílišným teplom alebo nesprávnym hnojením, môžu produkovať vyššie hladiny kurkubitacínov, čo robí uhorky horkými. Zvlášť nevyvážené hnojenie, ktoré obsahuje príliš veľa dusíka alebo nedostatok draslíka, môže zvyšovať horkosť.

  3. Nesprávna údržba: Nepravidelné zavlažovanie a nevhodná starostlivosť môžu tiež zvýšiť hladiny stresových chemikálií v uhorke, čo vedie k horkosti.

  4. Staršie ovocie: Staršie uhorky, ktoré boli nechávané rásť príliš dlho na rastline, môžu byť tiež horké. To je spôsobené tým, že kurkubitacíny sa s vekom rastliny akumulujú v väčšom množstve.

  5. Dedičné faktory: Niektoré odrody uhoriek sú viac náchylné na produkciu kurkubitacínov než iné, a preto majú tendenciu byť prirodzene horké.

Aby ste minimalizovali horkosť v uhorke, je dôležité zabezpečiť dobré podmienky pre rast, vrátane pravidelného a dostatočného zavlažovania, správnej výživy a vhodného času zberu.

Vyberanie odolnejších alebo hybridných odrôd, ktoré sú menej náchylné na produkciu kurkubitacínov, môže tiež pomôcť zredukovať horkosť uhoriek.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/preco/34648-preco-su-uhorky-horke/