Zóny pre každého študenta

Fizuľa s juchu (fazuľová mliečna polievka)

Fizuľa s juchu (fazuľová mliečna polievka)

200 g “haluškovej fizuľe“ (veľká fazuľa)

2 l vody

1 kg „gruľa“ (zemiaky)

2 dl sladkej smotany

0,5 l mlieka

0,5 l „šedloho mleka“ (acidofilného mlieka)

2-3 PL hladkej múky

1 PL soli

2-3 ks bobkového listu

„Fizuľu“ večer namočíme. Na druhý deň ráno nalejeme do polovice hrnca vodu a do nej prelejeme namočenú fazuľu. Posolíme a necháme variť. Keď je fazuľa už skoro mäkká, pridáme nadrobno pokrájané „gruľa“ (zemiaky), bobkový list a necháme to variť, kým všetko nezmäkne. Potom to zatrepeme obdobným spôsobom ako pri kozarovej juche.

Chudobnejší ľudia miesto smotanovej zátrepky použili mliečnu. Potom ešte popražili cibuľku na masle a toto vliali do hotovej juchy. Z polievky vyberieme bobkový list.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/recepty/29060-fizula-s-juchu-fazulova-mliecna-polievka/