Ktorá je tá pravá?

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.12.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 321 slov
Počet zobrazení: 1 246
Tlačení: 34
Uložení: 39

Ktorá je tá pravá?

Kde bolo, tam bolo, v malej krajinke neďaleko lesíka bol drevený útulný domček, v ktorom býval starý kováč so synom Petrom. Jedného dňa sa syn rozhodol, že pôjde do sveta. Rozlúčil sa so svojím otcom a šiel. Cestou musel prekonať všelijaké nástrahy.

Nebezpečný močiar, hrôzostrašný les, škriekajúcu vežu i zlomyseľného čarodejníka. Prešli tri roky, kým sa mladý Peter dostal do kráľovstva kráľa, ktorý mal tri dcéry. Elenu, Helenu a Milenu. Peter požiadal kráľa o ruku jednej z jeho dcér. Kráľ súhlasil. Avšak Peter sa rozhodol, že s každou z nich strávi jeden deň, aby ich bližšie spoznal.

Prvý deň prežil s Elenou. Elena bola múdra, ale veľmi nešikovná. Čo chytila do ruky, to pokazila alebo zničila. Veľmi sa preto trápila. Naproti tomu Helena bola síce krásna, no hrozne zlá. I keď všetkých lákala jej krása, stačilo, aby otvorila ústa a všetci utekali preč... Milena, tretia dcéra, s ktorou strávil Peter tretí a posledný deň, bola odlišná ako jej dve sestry. Všetci o nej vedeli, že má škaredú tvár, no veľmi dobré a krásne srdce.

Peter dumal tri dni, tri dlhé noci a nevedel sa rozhodnúť, ktorú si má vybrať za svoju ženu. Preto vymyslel nový plán. Všetky podrobí skúške. Zavolal si ich, vysvetlil im, že má ťažko chorého otca a potrebuje, aby jedna z nich išla s ním a pomohla mu postarať sa o otca. Helena hneď spustila, že ona nie je stvorená na to, aby sa o nejakého starca starala.

Elena by aj vedela, aké zázračné mastičky treba pripraviť, no pri príprave by jej určite všetky vykypeli. Milena len sklonila hlavu a skromne odvetila, že ona sa o jeho s láskou postará. Peter vtedy pochopil, že nie je dôležitá pekná tvár bez srdca ani múdrosť, keď ju nedokážeme využiť. Najdôležitejšie preňho bolo láskavé srdce Mileny. O tri nedele bola krásna svadba. Peter i Milena žili dlhé roky spolu šťastne a časom začala Petrovi jej tvár pripadať krásna.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu