Kráľovstvo kráľa Modráka

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.01.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 274 slov
Počet zobrazení: 934
Tlačení: 31
Uložení: 33

Kráľovstvo kráľa Modráka

Bolo raz jedno modré mestečko. V tomto meste bolo všetko modré -modré domy, modrý ľudia, modrá tráva, dokonca aj slnko svietilo na modro. Ale nebolo to obyčajné mesto, bolo to kráľovstvo kráľa Modráka. Žil tu so svojím synom Kolorom, služobníctvom, poddanými, mudrcmi a radcami.

Jedného dňa prišiel kráľovský syn za svojím otcom s otázkou, prečo knihy píšu o zelenej tráve a žltom slnku, keď u nich je všetko rovnaké. Kráľ Modrák nechcel synovi povedať o modrej kliatbe, a tak sa len vyhováral, že v knihách sú rozprávky, nič skutočné, len výmysly ľudstva. Takáto odpoveď nestačila synovi Kolorovi a skoro ráno, keď ešte v kráľovstve nevyšlo modré slnko na oblohu, vydal sa cestou - necestou hľadať pravdu o zelenej tráve. Šiel týždne, možno aj mesiace a stretol krásnu bytosť ako nikdy pred tým. Nebola modrá, mala ružovú tvár, dlhé červené vlasy a zelené oči. Onemel od údivu.

Dievča zbieralo na modrej lúke modré kvety. Prihovoril sa jej, dievča chodilo tajne za kopec na modré kvietky, z ktorých si vila venček do vlasov. Bola to dcéra kráľovnej, ktorá dala zakliať susedné kráľovstvo na modro preto, lebo kráľ Modrák neprijal od susednej kráľovnej dar k narodeninám. Pohrdol novým kráľovským plášťom, lebo nebol modrý. A tak dostal novú farbu do daru, navždy a na všetko.

Ale všetko sa zmenilo, keď červenovlasé dievča sa zaľúbilo do modrého mládenca. Jej vlasy už neboli ohnivo červené, ale studeno modré, a vtedy srdce kráľovnej pochopilo, že dosť bolo hnevu. Vrátila farby susednému kráľovstvu, vystrojila svadbu a ako znak mieru poslala kráľovi Modrákovi krásny kráľovský plášť v modrej farbe. Odvtedy žili šťastne pod žltým slnkom a tešia sa opäť z krás farieb prírody.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu