Halloween

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: hermina (20)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 04.11.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 440 slov
Počet zobrazení: 1 802
Tlačení: 98
Uložení: 131

Halloween

V Amerike snáď neexistuje človek, ktorému by tento deň nič nehovoril. Patrí totiž k najpopulárnejším sviatkom a takisto vo Veľkej Británii sa teší veľkej obľube. Deti sa prezliekajú do kostýmov, neraz sú riadne strašidelné, ale len máloktoré dnes vie, odkiaľ pochádza tento sviatok.

História Halloweenu siaha až k dávnovekým Keltom. Vtedy sa rok delil na dve obdobia – obdobie hojnosti a obdobie zimy a hladu. V novembri pre nich začínala doba temna, zásoby potraviny sa rýchlo míňali a ľudia v prvý novembrový deň uctievali svojho Boha Mŕtvych – Anwinna. Ľudia verili, že v tú noc sa domov vracali duše zomretých a vyhľadávali tak pomoc príbuzných, aby im pomohli prekročiť onú hranicu do Zeme Mŕtvych. Ľudia začali vyrábať svietidlá z vydlabanej repy, aby duchom posvietili na cestu. Sami sa prezliekali do starých handár a maľovali si tváre, aby sa sami uchránili pred zlými duchmi. Tej noci sa hovorilo Samhain.

V roku 43 nášho letopočtu dobyli keltské územia rímske vojská. Postupom času sa tieto dva národy začali prelínať a ku sviatku Samhainu sa začal sláviť i koniec úrody – dožinky. K ohňom a lampám pribudlo ovocie a obilie.

Počas ďalších asi 500 rokov sa ku stále väčšej moci dostávala katolícka cirkev. Pápež Bonifác IV. sa chcel zbaviť pohanských zvykov a vytvoril nový sviatok – sviatok Všetkých Svätých. Ale ľudia to vyriešili tak, že slávili oba sviatky. V 16. storočí už boli sviatky prepojené tak, že sa slávil len jeden – All Hallows´ Day, alebo Deň všetkých blahoslavených. Predvečer tohto sviatku sa volal All Hallows´ Evening, slangovo povedané len Halloween.

V Amerike v tej dobe žilo veľa prisťahovalcov, väčšina protestantov. A pretože Halloween bol v podstate sviatok katolíckym, prisťahovalci začali oslavovať len začiatok jesene. Na jeseň 19. storočia sa do Ameriky dostali milióny európskych prisťahovalcov, medzi nimi niekoľko stotisíc Írov, ktorí so sebou priniesli ií svoje katolícke zvyky. Na Halloween začali robiť svietidlá z tekvice namiesto z tradičnej repy a sviatok sa rýchlo „ujal“.

V dnešnej dobe si ľudia zdobia domy, vyrábajú tekvicové svietidlá a pečú tekvicové koláče. Deti sa tešia, ako sa prezlečú za strašidlá a budú chodiť od domu do domu s krátkou vetou – trick or treat (trik alebo dobrotu). V prípade, že majiteľ domu povie trik, vám strašidlá musia niečo predviesť, napr. stoj na hlave a pod. Dotyčný majiteľ domu ich väčšinou tiež obdaruje sladkosťami a ovocím.

Halloweenska strašidielka

Z papierov si poskladáme harmoniku, z A4 budeme mať 4 kusy a tie spojíme do jednej dlhej harmoniky, a pritlačíme k sebe vznikne nám kruh, ktorý zafixujeme nosom a zaťažíme aby sa nám to pekne zlepilo. Potom si pripravíme oči, ústa, krídla, uši a všetko potrebné. Všetko pekne poprilepujeme zaťažíme a necháme dobre uschnúť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#dvanásti bratia a trinásta sestra rozprávka


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu