Maturita formalita?

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 10.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 738 slov
Počet zobrazení: 967
Tlačení: 76
Uložení: 67

Maturita formalita?

Maturita. Skúška dospelosti. Záver hororového filmu zvaného štúdium. Počkala si aj na nás. Hnusoba bezcitná!

Aspoň jej písomná časť. Konkrétne ja samotná som prežila angličtinu a slovensky jazyk a literatúru. A po skúsenostiach z 15. a 16. marca 2016, musím povedať: maturita žiadna formalita, ale dôležitá a náročná skúška, na ktorú je dôležité sa dôsledne pripravovať celé štyri roky. Nie, že by nám to učitelia nehovorili. A keby len raz! Ale kto by si vzal ponaučenie. Ja nie! A musím povedať, že ma to dobehlo. Tak ako aj nedôsledná príprava na všetky predmety, obzvlášť na konci školského roka. Pri vypĺňaní prihlášky na vysokú školu sa tak veta "To nevadí, mne trojka stačí..." razom zmenila na "Och, nie, ako som to mohla tak nechať, veď to sa dalo opraviť!" Škrie vás to o to viac, keď zistíte, že veľa nechýbalo a mohli ste ísť na VŠ bez prijímacích skúšok. Stačil by na to o málo lepší priemer. Opäť, nie žeby nás pred tým nevarovali.

Aké boli maturity z matematiky prezradiť neviem, ale myslím, že sa matematikári opäť raz poriadne potrápili. Mňa, našťastie, vytrápila „iba“ slovenčina a angličtina. Najprv nás čakala maturita zo slovenčiny. Ja som sa rozhodla pre on-line verziu a neľutujem ani náhodou! Keď viem výsledky už poobede po dopísaní slohu, zatiaľ čo moji spolužiaci musia čakať do konca mája, je to pre mňa oveľa pokojnejšia voľba.

Ako každý rok aj tentokrát sa v teste nachádzali už očakávané chytáky a otázky, ktorých správnu odpoveď vedel len ten, čo test vymýšľal. Nesmeli chýbať aj otázky celkom zbytočné absolútne nesúvisiace z preberanými učivami. Na druhej strane treba povedať, že boli úlohy aj z preberaných učív, ktoré som podcenila a nepripravila sa na ne, lebo som ako naivný prorok verila, že ich tam, skrátka, nedajú. Príklad? Vývoj jazykov. Kto mohol tušiť, že  sa  budú  zaujímať  o  západný  indoeurópsky  jazyk? 

O  niečo  tak  zbytočné a   nepotrebné?    Na    moju    hanbu    aj    celkom    logické.    Germánsky. Sloh bol v celku zvládnuteľný, ak ste boli pozorní pri preberaní jazykových štýlov a jednotlivých útvarov. Myslím ale, že mohli byť k témam vhodnejšie útvary. „Dnes mám rande so svojím mestom“ bolo zadané ako rozprávanie, ja si myslím, že to je celkom výzva. Ak by to ale bol opis, určite by som si to vybrala. Nakoniec u mňa zvíťazila charakteristika „To najkrajšie bolo v nej/v ňom ukryté“ a práve to by mi viac sedelo ako rozprávanie. Obavy som ale mala z rýchlo plynúceho času. Nakoniec sa ukázalo, že sa nebolo čoho báť. Na sloh zo slovenčinu je času dosť! Inak to bolo zo slohom z angličtiny.

Pretože nemáte možnosť a ani čas písať na koncept, musíte sa o tú správnu gramatickú konštrukciu viet a zároveň úpravu textu snažiť hneď na čistopis. Na tohtoročných maturitách tiež nastal problém so znením témy. „Holidays, traditions and customs“. Mnohým študentom sa podarilo zle si preložiť slovíčko holidays ako prázdniny, zatiaľ čo  z  kontextu  vykúka  ako  sviatky.  Mne  sa,  našťastie,  podarilo  zostať  pri  zvykoch a tradíciách, ale len z jedného jediného dôvodu. Nemala som na to čas! Nemala som čas sa   k prázdninám v eseji vyjadriť na moje veľké šťastie. Test z angličtiny.

Tá najohavnejšia zbraň v rukách NÚCEM-u! Ako aj minulý rok, aj tentokrát sa im podarilo vytvoriť test, nad ktorým si lámalo hlavu nemálo študentov i profesorov. Nielenže obsahoval často až záhadné odpovede, ale viackrát bolo možné použiť aj rôzne synonymá. Ktoré, je ale podľa NÚCEM-u to správne, vedel len málokto. Dôslednou prípravou na tohtoročný test by ste museli stráviť celé týždne, nehovoriac o tom, že slovenčina by musela ísť bokom.

Tí, čo test zostavovali, si  ale nad ním až tak hlavu nelámali. Tri  zo šiestich článkov boli z jedného a toho istého čísla (septembrového) časopisu Hallo. Aj tento  rok sa tak  žiakom a učiteľom javí, že test, ktorý má otestovať, čo všetko žiaci vedia, sa skôr snažil poukázať na to, čo všetko nevedia. Napriek tomu si myslím, že maturitnú skúšku nie je vhodné podceňovať. A najmä tú písomnú. Pretože rozhoduje o priebehu tej ústnej. Nanešťastie nás ešte očakáva ústna skúška pri zelenom stole zo štyroch, pre niektorých z piatich maturitných predmetov.

Nielenže nás preto bude čakať dvojnásobné množstvo učiva, ale do začiatku júna nám pribudne aj niekoľko látok zo slovenčiny i angličtiny. Zvládnuť sa to ale, údajne, dá a my sa určite nechceme nechať zahanbiť. Keď to zvládli tí pred nami, musíme sa s tým popasovať ako najlepšie vieme aj my.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 2.650 s.
Zavrieť reklamu