Internet – dobro alebo zlo? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 22.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 543 slov
Počet zobrazení: 1 520
Tlačení: 92
Uložení: 106

Internet – dobro alebo zlo? (Úvaha)

Internet. Je súčasťou každodenného života a mnohí z nás si dokonca nedokážu predstaviť žiť bez neho. Využívame ho v škole, v zamestnaní, relaxujeme pri ňom. Pomocou neho sa spájame so svetom, získavame nové informácie, vzdelávame sa. Sťahovanie filmov, hranie hier a počúvanie hudby je samozrejmosťou.

Veľmi populárnymi sa stali sociálne siete. Majú svoje dobré, ale aj zlé stránky. Výhodou je, že sa môžeme bezplatne kontaktovať s priateľmi a rodinou, ktorí žijú v zahraničí alebo ďaleko od nášho bydliska. Nachádzame si nových kamarátov.

Nevýhody vznikajú pohodlnosťou ľudskej spoločnosti. Ľudia sa čoraz menej stretávajú. Ak niečo potrebujú, spýtajú sa na to kamaráta na „čete“ namiesto toho, aby sa s ním stretli. Riešia sa takto rôzne problémy, pričom dochádza aj k nedorozumeniam. Riešia vzťahy, pretože nemajú odvahu vyjadriť svoje city k opačnému pohlaviu z očí do očí.

Určite je lepšie rozprávať sa s dotyčným človekom osobne, pretože vnímate jeho mimiku, dokážete vycítiť jeho psychické rozpoloženie. Ako viete, že to, čo vám napíše, to tak aj skutočne cíti a myslí? Áno, uznávam, aj ja patrím k tej mase ľudí, ktorí komunikujú na sociálnych sieťach. Ale povedzme si to narovinu. Určite ste si dávali predsavzatia typu: „Na Facebooku strávim týždenne maximálne 5 hodín.“ Mne osobne to vydržalo asi tak 2 dni. Vždy sa našiel dôvod, aby som sa prihlásila a pozrela sa, čo je nové. Aj tak je vždy všetko postarom. No aj tak tam chodíme.

Bežné je už aj čítanie kníh cez internet. Len si spomeňte, kedy ste boli naposledy v knižnici. Myslím si, že ak mám prečítať nejakú knihu, je lepšie, ak ju mám fyzicky v rukách, ako keby som si ju „vygúglila“.

Predstavte si život bez internetu. Nezaplatili by ste faktúru, nevedeli by ste, čo sa deje vo svete, nekúpili by ste si DVD-čko. Internet je pre dnešnú ľudskú spoločnosť veľkým prínosom. Mnoho vecí nám zjednodušuje. No nie je dobré, ak mu podľahneme. Inými slovami, ak sa staneme závislí. Tým pádom pre nás prestáva okolitý svet existovať. Žijeme si vo vlastnom virtuálnom svete. Nestretávame sa s ľuďmi. Veď načo, keď s nimi „četujeme“? Ľudské vzťahy chladnú aj napriek tomu, že počet virtuálnych priateľov presahuje číslo 300. Ale sú to skutoční priatelia? Ak by som bola v núdzi, pomohli by mi?

Internet má však mnoho ďalších temných stránok. Jednou z nich je aj pornografia. Stránky s touto tématikou nie sú nijak zabezpečené, takže k nim majú neobmedzený prístup neplnoletí. Podľa môjho názoru to nie je správne. Obrovským problémom je „zoznamka“. Práve prostredníctvom nej dochádza k vraždám, šikane a vydieraniu. Ako môžete vedieť, že ten milý chlapec alebo dievča sú skutočne tí, za ktorých sa vydávajú? Rozumný človek by mal vedieť zhodnotiť, či mu takýto virtuálny spôsob života vyhovuje.

Je teda internet poddaný, alebo pán? Čím ide doba ďalej, tým viac sa stáva našim pánom. Nedá sa to však ovplyvniť jednotlivcom. Potrebné by bolo kompletne zmeniť myslenie ľudí a pohľad na internet. Jeho podstatou je nás informovať, slúžiť ako brána do sveta. No stáva sa prostriedkom na únik z reality.

Môj osobný názor na internet je taký, že by sme ho mali využívať rozumne a na účely, na ktoré bol vyvinutý. Nemal by patriť do rúk malým deťom, pretože tie sú schopné za ním presedieť celé hodiny hraním hier, čo nepôsobí práve najlepšie na ich psychiku (napr. akčné a bojové hry). Tiež si myslím, že aj napriek nevýhodám je prospešný. Môže nám v mnohom pomôcť, no môže aj pokaziť celý život.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu