Akú cenu má mier? (Úvahy)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: petka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 22.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 126 slov
Počet zobrazení: 873
Tlačení: 95
Uložení: 92

Akú cenu má mier? (Úvahy) 

Akú cenu má mier? (Úvaha) č. 1

Základnou definíciou mieru je absencia vojny. Toto je však veľmi zúžený pohľad na mier. Prvou podmienkou je nepochybne absencia vojny, v skutočnosti ide o porozumenie, súdržnosť, pokoj, harmóniu v celosvetovom meradle, ale mali by sme každý začať sám od seba.

Mier sám o sebe je niečo viac ako slovo, ktoré sa začína udomácňovať v mysli jednotlivca, až kým sa človek neuvedomí, a začne praktizovať mier vo svojom vlastnom živote. Mier sa prejaví iba vtedy, keď je jednotlivec ochotný a odhodlaný úprimne sa pozrieť do svojho vnútra. Mier na celej zemi sa môže prejaviť, iba ak sa vnútorný mier praktizuje vo veľkom meradle.

Akú cenu má mier? Tú cenu si uvedomíme vtedy, keď sa dostaneme do konfliktu, vnútorného nepokoja alebo choroby. Teda sa dostaneme do vojnového stavu. Nemusí to byť len formou fyzického násilia, ale aj duševného. Momentálne žijeme v dobe, kde fyzické násilie nemá miesta, ale toho duševného je príliš veľa. Formou sociálnych sietí na seba neustále útočíme a šírime vnútorný nepokoj. Je toto vlastne mier? Ľudia sa od minulosti až po súčasnosť rozdeľovali do skupín, či už podľa farby pleti, náboženstva, ale aj na chudobných a bohatých. Niektorí aj napriek týmto rozdielom akceptujú tých na druhom brehu a žijú v pokoji a v mieri. Ale sú medzi nami aj takí, ktorí šíria nenávisť, zlosť, opovrhovanie a ten mier je len „naoko“. Je to smutné, že v dnešnom civilizovanom svete dokážu viesť vojny.

Mier sa nedá definovať jednoducho. Je to spojenie ľudskosti, porozumenia, spravodlivosti, lásky, súcitu, slobody a súdržnosti.

Akú cenu má mier? (Úvaha) č. 2

Všetko má takú hodnotu, akú tomu sami určíme. Najväčší dar, aký môžeme mať, je vedieť posúdiť hodnotu vecí. Nie, nemyslím finančnú, ale tú, ktorá pridáva veciam zmysel, hodnotu a vlastnosť.

Ale aby som všetko uviedla na správnu mieru, dnes sa vyjadrím na adresu ľudí, ktorí zažili niečo neľahké. Prababka. Prababkin brat. Prababkin otec... Nielen títo ľudia vedia celé hodiny rozprávať so slzami v očiach o tom, ako to kedysi bolo všetko ťažké. Priestrely, granáty a zvuky výbuchu. Sú to len niektoré slová, ktoré pre nich znamenajú okamžitú smrť. Je pre nich náročné opísať pocit, ten neuveriteľný pocit, keď sa ráno prebudia do ticha. A čo myslím tým tichom? Tichom myslím mier. Staršia generácia vníma mier ako veľký zásah do súkromia. Kedysi sa nemohli len tak vybrať von. Nemohli nič. Boli obmedzovaní zo všetkých strán. A preto dnes, aj úplné maličkosti im vedia vyčariť nie malý úsmev na tvári.

A čo my? My ho vnímame ako samozrejmosť. Je to neoddeliteľná súčasť nášho každodenného života. Preto by sme sa mali nad sebou viac zamyslieť a byť vďačnejší k tomu, v akom svete práve žijeme.

Tak ako aj v láske, tak aj vo svete sa prelína vojna a mier.

Akú cenu má mier? (Úvaha) č. 3

Na prvý pohľad je to veľmi ľahká otázka, veď to slovo má iba 4 písmená. No problémom pri nej je to, že ak sa nad ňou zamyslíme, uvedomíme si, že predsalen nie je taká ľahká, ako sme si naozaj mysleli. Hlavne nie pre človeka, ba dieťa, ktoré nezažilo ani náznak vojny A tomu som samozrejme rád.

Mier má pre nás takú hodnotu, ktorú nie je možné popísať slovami. Tá hodnota sa nedá vyčísliť, napísať, ba ani povedať. To je skutočná hodnota mieru. Málokto sa sám seba spýta, čo pre nás znamená mier, čo by bolo keby nebol? Na to asi nedokážeme odpovedať, no dokážeme si to predstaviť. Prečo? Pretože podstatu mieru viac chápe staršia generácia, ktorá mala tú smutnú možnosť zažiť nepokoje, vojny, diktatúru. My tieto udalosti už poznáme iba z ich rozprávania. Je veľmi smutné, že aj v dnešnom 21. storočí, existujú stále krajiny, v ktorých starí i mladí ľudia utekajú pred rôznymi nástrahami vojny. Títo ľudia sa snažia ujsť a skrývajú sa deň čo deň, aby mohli ísť za lepším životom. Nikto z nás si nevie ani predstaviť, čo títo ľudia zažívali a niektorí aj v tomto okamihu zažívajú. Preto by sme sa nemali pozerať na seba, ale pomôcť týmto ľuďom, ktorí nemali takéto šťastie ako my. Podľa môjho názoru by túto úvahu vedeli napísať lepšie, lebo vedia čo je zažiť protiklad mieru. Keď si to naozaj predstavíme, čo sa dialo v minulosti a čo sa deje ešte v niektorých afrických i ruských krajinách, ako napríklad v tomto období v Náhornom Karabachu, kde sa prelieva krv a prebiehajú boje medzi Azerbajdžanom a Arménskom. Som rád, že žijem v Európe, kde ľudia nezabudli na odkaz vojny, na to, aká je vojna zlá a ničivá. Som šťastný, že žijem v mieri a verím, že tento mier vydrží čo najdlhšie. Dúfam, že my ľudia nestratíme všetko čo sme vybudovali, všetko čo vytvorila naša príroda, všetko, na čo nám naozaj záleží. Stojí to zato, aby si niekto dokázal, že je lepší ako iný? Tým dosiahne jedine jednu vec, rozbitý svet, ktorý žil obdobie v nočnej more.

To, čo je pravý mier nám nepovie dievča v MISS Slovensko

„On: Čo si najviac z celého srdca želáte?“

„Ona: Svetový mier.“

Vie vôbec čo to znamená? Niekto možno áno, no na to vie odpovedať len málokto. Mier je vtedy, keď aj napriek tomu že sa vo svete deje veľa hrôzostrašných vecí, tak sme si všetci ľudia rovní, pomáhame si a robíme svet lepším miestom. Ako raz povedal rímsky filozof Marcus Tullius Cicero: „Mier je sloboda, založená na uznaní práv každého človeka.“

Akú cenu má mier? (Úvaha) č. 4

„Ak je v duši svetlo, v človeku je krása. Ak je v človeku krása, v jeho dome vládne harmónia. Ak je v dome harmónia vo svet je mier.“ Toto je jednoznačne jedno z mojich obľúbených čínskych prísloví. Zachytáva všetko to, po čom ľudia túžia a čo potrebujú. V duši svetlo, v dome harmóniu, vo svete mier.

Pojem mier sa v bežnom slovníku človeka vytráca a vo svete ho už skoro niet. Keby si ľudia mali vybrať, vojna alebo mier, vyberú si ľahšiu cestu. Cestu, na ktorej nemusia začať od seba. Prečo hovorím od seba? John Lennon povedal: „Len tí, ktorí dosiahnu vnútorný mier, ho dokážu dať ostatným.“ Musím s ním súhlasiť. Keď si každý človek naleje čistého vína, možno zistí, že najväčšia vojna a najťažší boj sa odohráva práve v našom vnútri. Pri otázke, prečo vo svete panuje taký nepokoj, už nemusím rozmýšľať. Zlo plodí zlo a zlo sa šíri ľuďmi. Známa fráza. Aké by to asi bolo, keby sa ľudia pokúsila nájsť mier najprv sami v sebe a potom by ho šírili do sveta? Fráza by sa pozmenila:

„Dobro plodí ešte väčšie dobro a dobro sa šíri ľuďmi.“

Na niekoho to môže pôsobiť až neuveriteľne, pretože je to veľmi ťažké preniesť do reality. No keby sme sa začali viac snažiť, malo by to skutočne veľkú cenu. Snaha sa totiž naozaj cení.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu