Šikana (Esej)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: wanna (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 24.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 303 slov
Počet zobrazení: 1 932
Tlačení: 78
Uložení: 97

Šikana (Esej)

Nenávisť, zákernosť, šikanovanie alebo vandalizmus sú medzi deťmi čoraz bežnejším javom. Dnešné deti si to, že si navzájom ubližujú ani neuvedomujú. A preto sa to nesnažia zmeniť.

K šikanovaniu medzi žiakmi dochádza v ústraní (šatni, na WC...), kde nechodí pedagóg alebo rodič, kde je prítomná iba obeť a agresor alebo skupina agresorov. Veľmi často sa stane, že obeť je týraná aj v triede medzi spolužiakmi, kde tí zo strachu alebo ľahostajnosti za obeť nepostavia.

Mnohokrát sa vysmievajú alebo ešte viac ubližujú. Príčinou šikany môže byť či už tlak kolektívu( očakáva sa napr. od chlapca aby bol silný a dokázal udrieť), túžba po moci(ovládanie obetí agresorom mu pomôže splniť želanie mať moc),motív krutosti( agresorovi robí potešenie, keď vidí obeť trpieť) a zvedavosť (čo bude obeť robiť v strachu či pod nátlakom).

Položme si otázku prečo vlastne vzniká šikana? Je to novodobý módny výstrelok či len obyčajná zábavka dnešnej mládeže? Šikana pôsobí deťom tú najväčšiu bolesť. Deti, ktoré sa stanú terčom tohto zla väčšinou utekajú z domu, prestávajú sa hrať a zabávať s ostatnými deťmi. Sú nešťastné a vystrašené. Mnohé z nich sú veľmi depresívne a pokúšajú sa vziať si život. Sú známe prípady, kedy sa im to žiaľ aj podarí. Po strate dieťaťa trpia celé rodiny. Nekonečné obviňovanie sa a nadávanie či hádky rozvracajú manželstvá. V niektorých prípadoch veľmi neľútostného a niekedy aj dlhotrvajúceho šikanovania sa môže obeť nechať uniesť túžbou po pomste a pokúsiť sa zraniť alebo inak ublížiť svojmu trýzniteľovi.

No potom sa samozrejme sám dostane do problémov. Preto si myslím, že by či už menšie alebo väčšie deti mali vyhľadať pomoc. Nikdy nie je najlepší nápad riešiť všetko sám. Preto by sa malo každé dieťa alebo aj dospelý- obeť vyrozprávať svoj problém a neuzatvárať sa do svojho vnútra. Pretože tak trápia nielen seba ale aj svojich blízkych.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu