Zóny pre každého študenta

Voda nevezme, oheň nespáli, čo sa človek naučí (Úvaha)

Voda nevezme, oheň nespáli, čo sa človek naučí (Úvaha)

Myslím si, že to, čo sa človek naučí, už nikdy nestratí. To, čo má v hlave, je iba jeho a iba on má prístup k svojim myšlienkam a vedomostiam.

V súčasnosti neexistujú technológie, ktoré by dokázali odstrániť alebo prečítať ľudskú myšlienku a myslím si, že ani nikdy nebudú. Podľa mňa sú vedomosti a myšlienky človeka výsostne súkromnou záležitosťou a nikto iný okrem danej osoby by ich bez vedomia majiteľa nemal poznať. Vedomosti sú podľa môjho názoru veľmi cenné, a preto by sme sa ich mali snažiť zhromaždiť čo najviac. Výsadou človeka je to, že si môže myslieť, čo chce a to je podľa mňa úžasné. Zvieratá sa riadia inštinktom, ale človek môže rozmýšľať a čím viac toho vieme, tým zaujímavejšie sú naše úvahy.

Myslím si, že vzdelanie je pre nás veľmi dôležité, pretože máme sklon si myslieť, že sme lepší ako ostatní a že vieme viac. U vzdelaných ľudí sa to síce deje tiež, ale v menšej miere ako u menej vzdelaných. Keď je človek vzdelaný, tak cez to, čo vie, odhalí, koľko toho ešte nevie a zistí, že má nedostatky a nie je dokonalý. Zatiaľ čo menej vzdelaní alebo v nejakej veci nekompetentní ľudia si myslia, že sú v danej veci múdrejší než ostatní, pretože nevedia, ako je to v skutočnosti. V psychológii sa takýto jav nazýva Dunning - Krugerov efekt. Tento efekt sa deje úplne všade a všetkým, ako aj

v dnešnej dobe, keď si niektorí ľudia napríklad na sociálnych sieťach myslia, že vedia viac na témy ako vakcíny, Covid-19, politika a iné ako ľudia, ktorí sa týmto oblastiam venujú celý život.

Je dôležité učiť sa celý život. Ja navštevujem základnú školu a vedomosti, ktoré som tu nadobudol, mi už nikto nikdy nevezme. Za pár mesiacov už budem na strednej škole, kde na mňa čakajú nové vedomosti a poznatky. Myslím si, že vedieť v nejakom odvetví, napríklad v informatike, veľa vecí je ten najuspokojivejší pocit zo všetkých, pretože máte istotu, že viete niečo, čo vás baví a možno aj uživí.

Podľa mňa sa mnohí ľudia vzdelávajú celý život, aj keď už neštudujú na nejakej škole, pretože na svete je stále čo objavovať a učiť sa. Nie je síce možné vedieť úplne všetko, ale byť odborníkom na nejakú vec, o ktorej viete už objavené a odhaľujete nové veci, musí byť skvelé. Ďalším dôkazom toho, že ľudia sa stále učia, sú aj niektoré povolania. Napríklad lekárnici. Vedia, aké látky a lieky zaberajú na rôzne choroby, ale medicína napreduje míľovými krokmi, a preto sa stále učia o nových liekoch.

Hodnota vedomostí sa prejavuje aj v dnešnej dobe, kedy vedci a lekári z celého sveta museli dať hlavy dokopy, aby vytvorili vakcínu. Veľkým pretekom vedomostí bolo aj obdobie objavovania tajov vesmíru, keď sa svetové mocnosti snažili dostať na Mesiac. A aj sa im to podarilo a v tom podľa mňa spočíva sila vedenia. Vedomosti otvárajú dvere k oceánu nových možností, a preto si myslím že to čo viete, vám nikto nevezme.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/27766-voda-nevezme-ohen-nespali-co-sa-clovek-nauci-uvaha/