Zóny pre každého študenta

Mucha, meteorit a bahno z močiara (Rozprávanie)

Mucha, meteorit a bahno z močiara (Rozprávanie)

Mucha. Lieta vám okolo hlavy, otravuje vás, bzučí. Asi najotravnejší živočích na svete. No ale môže byť aj užitočná. Neveríte?

Tak napríklad... hmm... predstavte si, že na našu planétu padá meteorit a má to namierené rovno na váš dom. No zrazu k vám priletí tá strašne otravná mucha. Vy sa za ňou rozbehnete a zaženiete, aby ste tohto otravného predátora zlikvidovali a vďaka nej vás rútiaci sa meteorit minie. Síce by zničil váš dom, ale aspoň by ste prežili. A to vďaka otravnej muche.

Dobre. Toto je asi hlúposť. Máte pravdu, mucha nepatrí medzi tie najužitočnejšie živočíchy na svete, ale určite sa jej netreba báť. No a ak sa vám mucha stále nepozdáva, tak taký pavúk zabraňuje tomu, aby ich bolo na svete veľa. Áno, ja viem, čo si teraz myslíte. Aj tak ich je plno, ale bez pavúkov by ich bolo ešte viac.

Je to úplne jednoduché. Stačí pavúkovi povedať: „Pozri, pavúčik, tam je mucha! Chyť si ju a zjedz ju!“ On tak urobí a otravnej muchy viac niet. Dobre, ja viem, že to nie je také jednoduché, ale znie to dobre. Tak dúfam, že aspoň kvôli tomuto už máte pavúkov trochu radšej.

Ó áno, skoro by som zabudol. Mucha nie je jediné, čo pavúk loví. Občas sa mu do siete zamotá aj nejaká včielka. No ale to už je iná reč. Včela je totiž veľmi užitočná. Tak si predstavte, že ochoriete. Ležíte s chrípkou v posteli a celé dni musíte piť len čaj. A mama vám kúpi odporný horký čaj. A čím by ste si ho tak osladili? No predsa dobrým kamarátom medom, ktorý vyrábajú včely. No zastavme sa. Áno, áno, ja viem. Aj osy majú med, ale ten určite nie je tak dobrý ako včelí.

Dobre, môžeme pokračovať. Hmm... kde som to skončil? Aha, už viem. Takže osladíte si čajík medom a zrazu sa nudné ležanie v posteli zmení na upokojujúci odpočinok a váš čaj, alias bahno z močiara, na ten najlepší nápoj. Takže si veselo môžete pospevovať z postele: „Čajík si osladím o trochu víc...“

Ďalšou výhodou včelieho medu je, že sa vám nebudú posmievať spolužiaci, že stále musíte iba ležať v posteli a piť už spomínané bahno z močiara. Vaša chrípka zmizne, a to vďaka tak maličkému hmyzu. Takže moja rada do života znie: „Nebojme sa hávede!“

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/28283-mucha-meteorit-a-bahno-z-mociara-rozpravanie/