Strom života

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 25.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 450 slov
Počet zobrazení: 824
Tlačení: 54
Uložení: 61

Strom života

„Vidíte to tiež?“ Išla som k oknu a zapozerala sa na oblohu, z ktorej vychádzalo žiarivé svetlo. Na oblohe začalo zatmenie slnka. Cítila som zvláštny pocit a nedokázala som odtrhnúť zrak od tohto prírodného javu. Akoby ma to ťahalo tým smerom. Určite nám to malo niečo naznačiť, alebo pred niečím varovať.

Ale prečo práve nás a pred čím? „Nastalo zatmenie slnka, jav, ktorý sa zdá prírodný, ale v skutočnosti nie je.“ Povedal nejaký mužský hlas za nami. Pomaly sme sa otočili, aby sme videli, kto to povedal. Vo dverách stál upravený muž v obleku s rukami prekríženými na hrudi a s múdrym výrazom v tvári.

„Kto ste a prečo sme sa tu mali všetci stretnúť?“ Vyhŕkol so seba pre mňa neznámy chlapec v modrej kapucni. „Poďte si už sadnúť, aby som vám

vysvetlil, prečo som si vás sem vlastne zavolal. Ako by som len začal...“ Postavil sa k oknu a všetci sme spozorneli, keď začal rozprávať.

„Začalo to v dobe, kedy nebo a zem boli iba legendou. V dobe, kedy sa zasadilo prvé semienko, z ktorého vyrástol najvzácnejší strom. Strom života. Tvoril stred všetkého stvorenia a svojimi vetvami siahal do všetkých strán. Jeho kmeň prerastal všetkými vrstvami existencie, podsvetím, zemou i nebom.

O strom sa starali štyri živly tvoriace podstatu života. Na každého z nás postupne upriamil svoj pohľad. Oheň, element stvorenia. Sila, ktorá tvorí nové, búra staré a dáva možnosť opäť rásť ku svojej kráse. Voda, element s očistným čarom. Sila plynutia, kanál, do ktorého sa vlieva energia života.

Vzduch, element možností, predstáv a prepojení. Sila, ktorá dýcha a prehlbuje poznanie jednoty. Zem, zdroj životnej sily. Sila, ktorá všetkým trom predchádzajúcim dala konkrétnu formu a následkom čoho povstali priestorovosť, miera, váha a čas.

„Všetky tieto živly žili v rovnováhe a usilovne sa starali o strom života až pokým sa neobjavila piata sila. Sila stvorená z číreho zla. Svojou temnou mocou zakryla srdce tlčúce stromu života a strom života začal vysychať. Tlkot srdca sa pomaly strácal.

Aby sa srdce stromu zachovalo, musel sa strom života rozdeliť na dve polovice a každá časť bola ukrytá do iného času a priestoru. Tie štyri živly sa tiež museli rozdeliť a vytvorili sa tak dve slnká, dva paralelné svety. V deň, kedy sa slnká spoja v zatmení a piata sila sa oslabí, všetky štyri živly sa opäť stretnú a spoja do jedného dokonalého koreňa a v tej chvíli sa otvorí brána do nového sveta.“ Muž sa odmlčal.

„Takže nám chcete povedať, že my, čo sme tu, sme tie živly?“ Muž prikývol hlavou. „A čo po nás teda chcete, keď už vieme o tej legende?“ „Nuž,...“, zem sa zatriasla, miestnosť ožiarilo ešte žiarivejšie biele svetlo a všetko okolo stíchlo...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.031 s.
Zavrieť reklamu