Sociálna internetová sieť – náš sluha či pán

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 518 slov
Počet zobrazení: 631
Tlačení: 53
Uložení: 65

Sociálna internetová sieť – náš sluha či pán

Internet je pomerne mladý pojem, ktorý sa stal dôležitou súčasťou našich životov (života ľudí). Málokto si už vie predstaviť svet bez internetu, ktorý nás každodenne sprevádza v škole, v práci či v súk-

romí. Inými slovami ovládol takmer každú sféru života a stal sa tak pre človeka priam nevyhnutnosťou. Internet zmenil spôsob, akým komunikujeme, ako sa stretávame a dokonca aj to, ako premýšľame. Značne známymi a populárnymi sa medzi ľuďmi stali sociálne siete, napríklad Facebook, Messenger, Instagram a iné, ktoré v sebe zahŕňajú množstvo pozitív ako aj negatív. Preto sa nemôžeme ubrániť otázke: Sú sociálne siete náš sluha či pán?

Sociálne siete nám poskytujú príležitosť na komunikáciu a interakciu s našimi kamarátmi či rodinou. Ľudia sa môžu spojiť (skontaktovať) s ostatnými ľuďmi po celom svete bez ohľadu na to, kde žijú alebo aké odlišné môžu byť ich kultúry. Umožňujú nájsť si nových priateľov, spojiť sa s tými, ktorých možno už roky nevideli, zdieľať svoje myšlienky a názory či dokonca nájsť si prácu. To všetko podľa môjho názoru robí zo sociálnych sietí dobrého sluhu.

Na druhej strane však nachádzame aj veľa nevýhod, ktoré činia zo sociálnych sietí zlého pána. Ľudia sa začali viac spoliehať na sociálne siete, uprednostnili svoju pohodlnosť a osobné stretnutia vymenili za správy v četoch. Problémy a potreby si začali riešiť prostredníctvom sietí a nie ako sa hovorí “z očí do očí“, čoho dôsledkom následne dochádza k častým nedorozumeniam a ešte väčším komplikáciám, kvôli ktorým trpí aj naše duševné zdravie. Z môjho pohľadu je preto dôležité nestavať sociálne siete na prvé miesto a radšej uprednostniť osobný kontakt a riešiť si veci stretnutiami s dotyčnými.

Negatívny vplyv na človeka súvisí aj s nárastom závislosti na sociálnych sieťach ako aj na internete samom o sebe. Veď predsa dajme si ruku na srdce, koľkí z nás už stratili pri pozeraní videí, filmov, hraní počítačových hier či počúvaní hudby pojem o čase? Táto závislosť môže viesť k množstvu problémov spojených nielen s duševným zdravím, ako je depresia, úzkosť a stres, ale dokonca aj s fyzickým zdravím, ako je obezita či srdcové ochorenia.

Mnoho z nás si však už začína uvedomovať tento negatívny dopad závislosti na sociálnych sieťach a snažíme sa čas na nich strávený obmedziť, aj keď sa to nie vždy dá. Len si predstavme, ako by vyzeral svet bez internetu. Nemohli by sme si zaplatiť faktúry online, nemali by sme prístup k mnohým informáciám a dianiu vo svete, či vzdelávanie by sa v dobe epidemiologických opatrení nedalo nahradiť dištančnou formou.

Avšak za najväčšie negatívum sociálnych sietí považujem nárast kyberšikany, online obťažovania a falošných správ, ktorým ľudia musia v dnešnej dobe čeliť. Rozoznávať pravdu od klamstiev je častokrát nemožné, a preto sa ľudia ľahko stávajú terčom útokov a obeťami.

Podľa môjho názoru sú internet a s ním súvisiace sociálne siete pre spoločnosť dobrým nástrojom a prostriedkom pre rozvoj, ktoré nám aj napriek chybám zjednodušujú náš život. Avšak aby nám slúžili na úžitok je potrebné ich používať s rozumom. Nesmú sa pre nás stať návykovými a ovplyvňovať nás z pozície pána, pretože z môjho pohľadu sú sociálne siete dobrým sluhom, ale zlým pánom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu