Ľudstvo a zlozvyky

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 329 slov
Počet zobrazení: 590
Tlačení: 53
Uložení: 54

Ľudstvo a zlozvyky

Ľudstvo má už od nepamäti mnoho zlozvykov a zdá sa, že čím dlhšie existujeme, tým ich máme viac. Najznámejšie zlozvyky sú spôsobené nervozitou alebo strachom, teda niečím, čo nás v dávnej histórii držalo pri živote. Samozrejme, je mnoho teórií a dohadov, prečo a odkedy ich máme. Preto sú zlozvyky jednou z hlavných tém skúmania vedcov. 

Zlozvyky trápia všetkých ľudí na planéte, ale len málo jedincov sa nimi zaoberá. Sú to hlavne biológovia a psychológovia, keďže zlozvyk súvisí nielen s psychikou človeka, ale väčšinou sa aj odzrkadľuje na jeho tele. Je to vlastne akási skladačka personality človeka, keďže už dnes vedia vedci zostaviť psychický profil človeka na základe jeho zlozvykov.

Ale funguje to aj naopak, teda z profilu psychiky daného človeka vedia určiť aj jeho možne zlozvyky. Podobným spôsobom skúmajú aj históriu zlozvykov a aj súčasné zlozvyky a ich riešenia. O pôvode a starodávnych zlozvykoch sa možno dozvieme neskôr, no nás zaujímajú dnešné neresti a ich prípadné riešenia.

Súčasné zlozvyky majú dve tváre, dobrú aj zlú. Za dobré sú považované neškodné zlozvyky, ako napríklad klopkanie nohou a iné. Zlú tvár majú zlozvyky, ktoré škodia nášmu telu, ako napríklad fajčenie, pitie alkoholu a podobne, ktoré

nám môžu spôsobiť aj vážne poškodenie zdravia. Ako prevencia pre všetkých slúžia práve dni bez niektorého zo zlozvykov.

Dni bez zlozvykov sa v kalendári obmieňajú dosť často, lebo ich máme mnoho a nemusia byť výhradne zamerané na prevenciu voči chorobám. Ľudia ich pridávajú do kalendára aj preto, lebo si chcú dokázať, že vedia docieliť niečo, čo si zaumienia. Je to pre nich akési víťazstvo nad sebou samým. Ja osobne tieto dni podporujem, kedže je to dobrý pocit vyhrať nad sebou samým a myslím si, že každý by si mal vyskúšať aspoň jeden z týchto dní.

Dni bez zlozvykov sú vymyslené pre dobro človeka, a preto, aby si každý mohol skúsiť či vydrží robiť alebo nerobiť niečo, čo robí jeho telo automaticky. Sú dobré nielen pre naše zdravie, ale aj pre formovanie našej psychiky a osobnosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu