Moja domovina – Podbrezová

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 352 slov
Počet zobrazení: 629
Tlačení: 46
Uložení: 54

Moja domovina – Podbrezová

Bývam v obci Podbrezová. Zaujímavosťou je, že ju prezývajú Železná obec, pretože tu sú Železiarne Podbrezová. Je dosť veľká na to, aby sme ju nazývali dedina, pretože tu žije toľko ľudí ako v malom meste, no v dosť malom meste. Je nás tu presne štyritisícdeväťsto.

Ďalšou zaujímavosťou je, že sme jediná obec v prvej futbalovej lige. Podbrezová má vlastný štadión, ktorý stál cez milión eúr, kúpalisko, školu, poštu, banku a mnoho ďalšieho. Je rozdelená na šesť častí: Podbrezová, Lopej, Skalica, Podkostol, Štiavnička, Chvatimech.

Erb obce je breza, nad ktorou je šesť hviezd. To znamená tie časti Podbrezovej a tá breza znamená, že v minulosti sa volala Brezová. Cez Podbrezovú preteká rieka Hron. Ďalej má autobusovú a vlakovú stanicu.

Leto sa začalo krásne. Hrejivé slniečko sa hneď zrána odráža od okien domov v Podbrezovej a od trávy na lúke Podkostolom. Všetko kvitne, jahody rastú a je úkrutné teplo. Deň čo deň chodím na ryby neďaleko na priehradu, ktorá tiež patrí Podbrezovej. Slniečko sa krásne odráža od vody, no, bohužiaľ, sa odráža priamo do očí. Keď slnko zapadá, hrávame futbal. Každý druhý deň chodíme na kúpalisko do Podbrezovej. A takto to ide od začiatku leta až po september.

A je tu koniec prázdnin a začiatok školského roka. Je chladnejšie, fúka vietor, listy menia farby, avšak nám to neprekáža. V Pobrezovej sa začala futbalová sezóna, takže každý týždeň futbal. Krásne jesenné obdobie. November je už chladný, plný vetra a búrok.

Prichádza zima a s ňou aj Vianoce. V Podbrezovej sa zdobí všetko: stromy, lampy, obchody. Prišli Vianoce, no sneh stále nikde. Vianoce prebehli ako voda, prichádza Silvester a s ním aj Nový rok. Písal sa šiesty Január, keď sa v Podbrezovej objavil prvý sneh. Padal a padal, až pluhy nestíhali pluhovať. Február prišiel s ním aj lyžiarska sezóna v okolí Podbrezovej.

Padá sneh a mrazy stúpajú až do -20°C.

Prišla jar a s ňou konečne trošku tepla, no v noci sú aj tak mrazy. Začiatkom marca sme šli na lyžiarsky. V apríli sa konečne začal topiť sneh a do Podbrezovej zavítala jar. Veľká noc prešla, všetko začalo kvitnúť, stromy pučať, vtáčiky spievať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu