Zóny pre každého študenta

Moja rodná dedina (Rozprávanie)

Moja rodná dedina (Rozprávanie)

Moje rodisko sa volá Komjatná. Je to veľmi pekná dedina a má krásne okolie plné zalesnených, ale aj skalnatých kopcov, zelených lúk a potôčikov. Má aj svoju zaujímavú históriu, dôkazom čoho sú aj historické pamiatky. Túto dedinku mám veľmi rada a som šťastná, že tu bývam.

Moja stará mama mi často rozprávala príbehy o Komjatnej. O tom, aká bola táto obec pred mnohými rokmi, akí ľudia tu žili, čo robili a ako prežívali. Rozprávala mi aj o svojom detstve, ako sa hrávala a keď bola väčšia, ako pomáhala svojej mame s výchovou mladších súrodencov, pretože bola najstaršia. Niekedy to nebol ľahký život, ale bol plný radosti.

Najviac ma zaujímala jedna príhoda. Jedného dňa sa stará mama vybrala s kamarátkami z dediny na výstup na Hlavačku. To je taká skala nad dedinou, ktorá má tvar hlavy a od toho je odvodený aj jej názov. Keď boli asi na 100 metrov od skaly, zbadali pri nej ležať nejakú ženskú postavu.

Zľakli sa kto to je a čo sa jej stalo. Rýchlo sa tam rozbehli, ale na mieste zbadali, že je to tiež skala, ktorá mala tvar ženskej ležiacej postavy. Od úľavy sa rozosmiali a dlho sa ešte na tom zabávali. Ja som sa tiež na začiatku toho príbehu najprv zľakla, ale potom som sa na tom tiež rozosmiala. Rada počúvam starú mamu. Je to veľmi múdra, skúsená ,ale aj veselá a vtipná žena. Mám ju veľmi rada.

Všetko čo mi povedala o Komjatnej bolo zaujímavé a poučné, preto mám túto malú dedinku ešte radšej Nielen pre jej krásu, ale aj pre jej históriu je pre mňa toto rodisko najkrajšie na svete.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/30927-moja-rodna-dedina-rozpravanie/