Ako médiá formujú človeka

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ypsilon (16)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 21.06.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 220 slov
Počet zobrazení: 376
Tlačení: 37
Uložení: 85

Ako médiá formujú človeka

Televízia a reklamy sa stali bežnou súčasťou nášho života. Stretávame sa s nimi takmer všade a či chceme alebo nie, niečo v nás zanechávajú.

Masmédiá a televízia predovšetkým, sú veľmi manipulovateľné. Stačí sa pozrieť pár desiatok dozadu. Za čias Druhej svetovej vojny vládla v médiách tvrdá propaganda. A ako sa šírila? Najmä médiami.

Akú máme záruku, že teraz s nami nik nemanipuluje? Akú máme záruku, že z televíznych a počítačových obrazoviek a novín na nás neútočia klamstvá a polopravdy? Nijakú! Do dnešných médií sa dostane čokoľvek a častokrát aj neoverené informácie. Je to tak trochu aj dôsledok našej rýchlej doby. Nik nemá čas skontrolovať kvantum informácií, ktoré k nemu prúdia.

Úsudok človeka je ľahko ovplyvniteľný. Stačí podať informáciu len z jedného uhlu pohľadu, trošku ju zveličiť a názor, ktorý si z toho utvoríme nemusí korešpondovať s pravdou. Toto sa možno často deje na našich obľúbených televíznych staniciach a ani o tom nevieme. Týmto spôsobom môže televízia podporovať nejaký životný štýl, postoj alebo dokonca aj politický smer.

Ďalším problémom televízie je ich obsah. Veľa filmov, ktoré nám ponúkajú, nesú v sebe neetický podtext. Snažia sa nám ukázať životný smer, i keď nemusí byť správny. Týmto spôsobom deformujú dušu a svedomie človeka.

No stále máme možnosť rozhodnúť sa. Môžeme si vybrať, čo si pozrieme a čo prijmeme. V televízii si môžeme pozrieť aj mnoho poučných a dobrých programov.

Nakoniec sa zamyslime nad dopadom televízie na nás a tým, ako sa rozhodneme. Slobodu nám zobrať nemôžu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu